България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Левът е 10 пъти по-скъп от лирата, турците обедняват със страховити темпове

Според Димитър Георгиев само завой към демократично управление ще стабилизира турската валута

08.02.2023 | 08:20 Редактор: Ирена Бакърджиева

Рекорден срив на турската лира. Това се случва на фона на опустошително земетресение, което засегна Южна Турция и Сирия. 

"Турската лира е в свободно падане спрямо всички останали валути по света и в никакъв случай не бива да отдаваме текущото поевтиняване само на трагедията, която се случва. Основната причина за срива на турската лира е фактът, че Централната банка в Турция не е независима, а президентът Ердоган има пълен контрол над нейните решения. Въпреки рекордната инфлация в страната, монетарната политика е абсолютно сбъркана и лихвите не се покачват", заяви брокерът Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

"В Турция официалната инфлация на годишна база е 80%, а според редица изследователи тя е около 130%. Когато имаш такава инфлация, няма друг начин за трайно справяне с нея освен покачването на лихвите", добави той.

Георгиев е категоричен, че факторите са основно вътрешни и преди всичко политически, защото в Турция няма устойчива демократична система, където институциите да функционират независимо една от друга. В страната с огромно нетърпение се очакват предстоящите избори, на които Ердоган не е фаворит и е възможна смяна на правителството. Гостът подчерта, че Турция от икономическа гледна точка е била една от най-обещаващите страни в света преди 20 години, защото е една от държавите с най-младо население.

"В момента евро - турска лира мина съотношението 20. Левът е 10 пъти по-скъп от турската лира. От началото на тази година поевтиняването на турската лира е в размер около 5%", каза Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Турските облигации са основно в долари, но за Турция става все по-трудно да обслужва световния си дълг.

"Сривът на лирата идва заради голямата инфлация в страната, така че в еврово изражение турското население продължава стремително да обеднява. Това е устойчива тенденция от двуцифрен брой години и за съседите на Турция ще става все по-евтино да пазаруваме там, но за турското население всичко това означава продължаващо обедняване, загуби на спестявания, намаляване на покупателната способност", изтъкна Георгиев.

По думите му единствено с помощ от международната общност страната ще се справи след унищожителните земетресения, защото Турция ще има нужда от десетки милиарди, за да се възстанови от икономическите щети и трябва да има много сериозни реформи, които да прекратят практиката на строителство на некачествени сгради.

Гостът смята, че няма каквито и да е признаци за външна намеса в събитията в Турция и предположи едно плавно, но устойчиво поевтиняване на турската лира спрямо останалите стабилни конвертируеми валути по света. Според него страната ще се възстанови от земетресенията трудно, с болка, с продължаващо обедняване и все по-голяма зависимост от външна помощ.

"Валутите реагират изключително бързо на случващото се и тяхното движение предсказва какво ще се случи. Ако икономическите агенти видят, че страната прави завой към демократично управление, то може да видим много бързо и рязко поскъпване на турската лира през тази година", заключи Георгиев.

Гледайте видеото с целия разговор.