България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Носител на "Оскар" ще открие "София Филм Фест"

"Играем наравно с големи световни фестивали", подчерта изп. директор Мира Сталева

07.02.2023 | 09:29 Редактор: Петя Кръстева

27-ят "София Филм Фест" ще очаква своите зрители от 16 до 31 март. Тази година събитието е под надслов "Да се свържем отново чрез киното". 

Тазгодишното издание ще бъде открито в присъствието на носителя на "Оскар" Фолкер Шльондорф, който ще ни покаже документалния филм "Повелителят на горите". Чрез него искаме да привлечен вниманието на публиката към големия проблем за нашата околна среда - изсичането на горите. Това заяви изпълнителният директор на "София Филм Фест" Мира Сталева в "България сутрин".

По думите ѝ в програмата за тази година ще влязат редица филми, номинирани за "Оскар". Сред тях е "Тар" с Кейт Бланшет и Нина Хос, "Империя на светлината" с Оливия Колман и Колин Фърт, а също и "Аржентина 1985" на Сантяго Митре. 

"Наши гости ще бъдат носителите на "Оскар" Минчо Манчевски и Ян Сверак", посочи Сталева. Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че организацията на подобно събитие е "трудна и непредвидима".

"Фестивалът започва в началото на 90-те като "Рок Филм Фест", след което премина в "Мюзик Филм Фест" и се стигна до "София Филм Фест" - професионален фестивал, разпознаван по цял цвят. Играем наравно с големи световни фестивали", отбеляза гостът. 

Изпълнителният директор на "София Филм Фест" каза и кои са най-предпочитаните ленти от българите. "Където има номинация за награда "Оскар", очакванията са големи. Изпълнена съм с надежда за българската публика - има вкус, оценява и е любопитна", каза още Сталева.

Гледайте целия разговор във видеото.