България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се строи у нас и биха ли издържали сградите ни на силни земетресения?

Хората на своя глава правят преустройства, това е опасно, каза проф. Димитър Кисляков

07.02.2023 | 09:22 Редактор: Вяра Димова

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

"Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение", заяви проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че строителството е отговорност и е строго регламентирано във всички етапи. "Архитектът предвижда строителна конструкция на сградата. Задачата на инженер-конструктора е да осигури стоенето на сградата. Понякога се налагат промени. Работи се със строги предписания, няма място за своеволия", обясни гостът. 

По отношение на качественото изпълнение на разработения проект, също има механизми за контрол. "Нормативната уредба се развива. Тези механизми се актуализират не така интензивно, както го налага действителността. В Япония това осъвременяване е много по-интензивно", каза още проф. Кисляков.

Гостът добави, че грамотното проектиране при строителството на новите сгради може да осигури максимална защита при бедствия.

"Качествени проучвателните работи - трябва да се знае къде е сградата, върху каква основа, също и грамотно проектиране и качествено изпълнение. Панелните сгради са различна система за строителство. През 2021 г. завърши голям проект с бенефициент Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, в който беше разработен план за управление на риска при бедствия", каза проф. Кисляков.

По думите му проблемите на панелните сгради са свързани с това, че хората на своя глава правят преустройства, като избиване на носещи стени, греди, т.е. самоволно се намесват и променят конструктивни елементи.

"Това е опасно. Би могло да има сериозни последици. Един от начините за контрол е такива преустройства да бъдат забранени, ако няма становище на инженер-конструктор. Много се говори за санирането на сградния фонд. По смисъла на науката това саниране трябваше да бъде съчетано с конструктивно обследване и евентуално да се изпълни санирането", посочи още проф. Кисляков.

Според него проектирането и изпълнението се изпълнява според наредбите, но проблемен остава старият сграден фонд, който не е проектиран и изпълняван с оглед на антисеизмични изисквания.

"Турция е сеизмичен район, специално този Източно-Анадолски разлом и неговите разклонения са много опасна структура. Това се знае. Проблемите в такива случаи са много. Наличието на Национална школа там води до адекватна реакция. Ние също имахме школа в продължение на десетилетия. Все още може да бъде възстановена. Опитваме се да направим възможно изграждането на лабораторен комплекс за сеизмично инженерство", обяви гостът.

Гледайте целия разговор в следващото видео:


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
ДО ПОЛИТИЦИТЕ : 1. БОГАТЕЙТЕ ЗАЕДНО С БЪЛГАРИЯ ! 2. ПОСТИГАЙТЕ СПОРАЗУМЕНИЯ, А НЕ КРИЗИ ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 2
Вида
преди 1 година
От този специалист почти нищо не научих. Освен да Ъка, което прави монолога му изключително неприятен, излиянието му има стойност О. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Новото и скъпо строителство в София е на нивото на турското строителство. Себестойността на квадратен метър излиза около 500лв. До 1500 на квадрат е спелула и един огромен балон, който е подхранван от банките и брокерите. Клиентите да започнат да изискват по-качествени сгради с повече арматура и колони и тогава няма да има за какво да се притеснявате! Сигнализирай за неуместен коментар