България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

27 български доброволци в Турция - не ги качиха в "Спартан"-ите, ще пътуват поне 24 часа

"Надявахме се да се възползваме от услугите на въздушен превоз", каза Ясен Цветков

07.02.2023 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

България изпрати два самолета "Спартан" със спасители и специализирана техника в Турция. Те ще помогнат на съседката ни след поредицата силни трусове. 

"Днес предстои да отпътуват нашите доброволци, които в рамките на вчерашния ден се подготвиха за тежката задача. Изказвам огромна благодарност към всички 27 момичета и момчета, които вчера бяха на работните си места. Някои от тях взимат неплатен отпуск, за да се включат в мисията. Наложи ни се да си организираме превоза сами. Организирахме кампания за набиране на средства, немалко дарители откликнаха", каза председателят на Националната асоциация на доброволците Ясен Цветков в студиото на "България сутрин".

Доброволците ни ще се придвижат сухопътно към Турция - с бусове и товарни автомобили, стана ясно от думите на госта. В най-добрия случай ще им се наложи да пътуват 24 часа.

"Надявахме се да се възползваме от услугите на въздушен превоз до Турция. Нашите доброволци не са обикновени граждани, това са обучени и подготвени хора - с експертиза и съответното оборудване. Преминали са през обучения, които са разписани от пожарната и МВР. Част от тях са участвали в такива мисии. Не могат да пътуват прекалено натоварени", каза още Цветков пред Bulgaria ON AIR

От Асоциацията на доброволците изпращат и медицински екип, който ще съдейства на местните служби. Очаква се доброволците от страната ни да останат в Турция около една седмица.

"Нашата роля там ще бъде в координация с местните институции, които ръководят операцията. Ще се съобразим с техните нужди и желания. Правим разчети за следващите дни, сега е важно да изпратим хора, които да спасяват човешки животи. Включваме се в инициативи за събиране на хуманитарни помощи. Хиляди хора ще са без подслон при минусови температури", подчерта Цветков.

Според него вече е време да се работи активно по законодателство за адекватна система, за да не се налага да се търсят ресурси и превоз за доброволците ни в последния момент.

Гледайте целия разговор във видеото.