България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли опасност? Трусът в Турция трябва да е сигнал за нас, в сеизмичен район сме

"100% защита на сградите срещу земетресения ще оскъпи строителството", каза доц. Димитър Стефанов

07.02.2023 | 08:50 Редактор: Петя Кръстева

Вълна от вторични трусове беше регистрирана в Турция след основното земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер. Това причини още повече разрушения и предизвика паника сред населението. 

Отчетени са вторични трусове, но с намаляваща интензивност - магнитуд между 4 и 4,5 по скалата на Рихтер. За територията на Сирия също има отчетени земетресения, но и при тях интензивността е била по-ниска. Причината за тях е натрупването на енергия в земната кора. Когато се натрупа много напрежение, се преминава дадена граница - земните пластове в резона се разместват и се отделя енергия. Случилото се в Турция трябва да е сигнал за всички нас, които сме далеч от епицентъра, че трябва непрекъснато да се работи върху определянето на сеизмичния риск. Това заяви сеизмологът доц. Димитър Стефанов от Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) в ефира на "България сутрин".

По думите му периодичните земетресения са нещо напълно нормално, хората обаче трябва да бъдат достатъчно добре подготвени за реакция и потенциалните щети да се намалят до минимум. 

"Дори в най-новите норми за строителство в сеизмични райони се допуска известен процент на промени. В противен случай, ако се иска 100% от сградите да издържат на подобни явления, това ще оскъпи строителството", поясни той. 

Доц. Стефанов отбеляза, че няма информация разрушителните земетресения от Турция и Сирия да са били усетени и у нас. 

"Определено няма връзка между земетресението във Вранча и това в Турция и Сирия. То си има собствена история - източникът Вранча е уникален, има решаващо влияние за Североизточна България", обясни той. 

Пред Bulgaria ON AIR сеизмологът подчерта, че "вторичните трусове в района на Турция може да продължат повече от година". След месец те ще бъдат с такава интензивност , че няма да имат практическо значение. 

"Не биха да подценяваме сеизмичната опасност у нас. Цялата територия на страната лежи в сеизмичен район. Важно е да се работи по сеизмичната култура на населението - хората да знаят какво е земетресение и как да действат при такова", настоя доц. Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.