България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Все повече ще усещаме такса "кутийка" в магазините с топли витрини

Търговците трябва да дадат възможност на клиента да си носи съд за храна от вкъщи, заяви Габриела Руменова

06.02.2023 | 08:37 Редактор: Елеонора Танева

Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари. Много клиенти с изненада установят на касата, че дори и да не ползват такава, пак ги таксуват, ако са взели храна в кутия.

"Таксата се въведе в изпълнение на наредба, която е обнародвана в държавен вестник през 2021 г. с изпълнение на директивата за намаляване на определени пластмаси. Но реално това, че е въведена задължителна такса от 20 ст. за топлата витрина, по никакъв начин не ограничава употребата на пластмаса", заяви създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че дори клиент да е поискал да му сложат маслините в найлонова торбичка, а не в кутия, на касата отново има начисление от 20 ст. 

"Веригите са настроили системите си за задължителни кутийки от определена витрина, затова на касата тя се включва отделно и се начисляват тези 20 ст.", поясни Руменова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че на топлите витрини трябва да има информационни табели за тази такса, но такива често липсвали при предварително опакованите в кутии храни. Руменова призова за търсене на варианти потребителите да намалят употребата на пластмасови кутии.

"Трябва дa насърчат прехода към кръгова икономика с достъпни алтернатива, като например кутии на самите потребители. Измерва се на кантара тежестта на опаковката и се добавя съдържанието и се таксува само то. Такива практики има в много европейски държави. А извън Европа - в Канада например, насърчават този метод с промоции в неделя, с 15% отстъпка, ако потребителите пазаруват в свои кутии", даде пример гостът.

В магазините продуктите, които са предварително опаковани в кутии, но са на друг търговец, нямат отделна цена на кутийката и такава не се начислява на касата.

Руменова припомни, че според наредбата 20 ст. е най-ниската цена, която търговците могат да сложат на кутийките за храна. А с всяка година стойността им ще се повишава.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец