България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Два са вариантите след вота, ГЕРБ, БСП и ДПС няма да признаят коалиране в кампанията

Печели или губи Радев от продължаващото управление на служебното правителство - коментар на проф. Мария Пиргова и доц. Милен Любенов

03.02.2023 | 09:35 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев обяви състава на новия служебен кабинет. С него има само една промяна и тя е на министъра на култура Велислав Минеков.

"Изборът на същото служебно правителство, поведението на президента, който не внесе нов бюджет, показват, че Радев се държи в рамките на своите пълномощия и не поема отговорността, която обществото иска да му наложи. Показва, че няма да поеме повече отговорност, отколкото Конституцията му вменява", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Тя е категорична, че не само министърът на културата е бил за смяна в служебното правителство.

"Очаквах смяна в образованието, в здравеопазването. Президентът, в рамките на Конституцията, може да поеме повече отговорност, партиите го изолираха. Хората очакват от него много повече. Служебният кабинет започна да влиза в обувките на старихе схеми, президентът би трябвало да вземе малко по-резки решения, с това правителство рейтингът му ще спадне още", убедена е проф. Пиргова.

Повече рокади са били нужни и според колегата ѝ доц. Милен Любенов.

"Това правителство не подлежи на демократичен контрол. Виждаме същия кабинет, с едно изклчение. Когато има едно дълго управление, се навлиза в друг начин на мислене - има висока степен на патронажност в милсенето, правителството става все по-клиентелистки оринетирано. Работата му е да се съсредоточи върху предсрочинте парл избори, а не да пише дългосрочни стратегии в областта на енергетиката - това е работата на редовно правителство", каза доц. Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Двамата политолози очертаха два варианта на бъдещо управление.

"Партиите не показват никаква жизненост. Единият вариант е "Продължаваме промяната" да раздели отговорност с ДБ, някои бизнесмени ще напуснат. Не вярвам след изборите на 2 април да има нова картина. Другата възможност е коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, която да направи експертно правителство. Те няма да го заявяват официално по време на изборите", коментира проф. Пиргова. 

И доц. Любенов не очаква една такава тройна коалиция да бъде заявена по време на предизборната кампания.

"Всички ще отричат в предизборана обстановка, непопулярно правителство ще бъде. Това би донесло негативи на местните избори. Възможността ще зависи от стратегията на партиите към местните избори, "Продължаваме промяната" и ДБ, ако станат първа политическа сила, могат  да предложат това, което направиха в този парламент - програма и приоитети, около които да се обединят с останалите партии. Работеща схема ще бъде договор с останалите партии за  дългосрочни приоритети, които да бъдат реализирани. Реформата в правосъдието остава разделителната линия с ГЕРБ. Без промяна в ГЕРБ, в ръководството на партията, вероятно "Продължаваме промяната" и ДБ няма да предприемат тази стъпка", прогнозира доц. Любенов. 

По думите му се очертава по-малко фрагментиран парламент. Не очаква НДСВ и ИТН да минат бариерата от 4% за влизане в НС.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.