България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Москаленко: Помощта на България е от голямо значение за Украйна, надявам се да продължи

Посланикът сподели, че очаква усилията на Украйна да бъдат оценени от ръководството на ЕС

03.02.2023 | 09:47 Редактор: Михаела Димитрова

Украинският посланик в България - Виталий Москаленко, ще бъде заменен от Олеся Илашчук. Това гласи указ на президента Володимир Зеленски, като целта е да се укрепят украинските посолства. 

"По мое дълбоко убеждение България поддържа Украйна във всички отношения, в политически и морален смисъл. Надявам се, че тази поддръжка ще бъде продължена, за да настъпи мир в Украйна. Не бих казал, че има драстично разделение в българското общество", това заяви украинският посланик в България Виталий Москаленко в "България сутрин".

Той сподели, че се надява усилията на Украйна да бъдат оценени от ръководството на ЕС, което пристигна в Киев за среща на върха. "Направили сме много сериозни стъпки, за да бъдем приети в ЕС и се надявам това да стане в близко бъдеще", допълни Виталий Москаленко.

По думите му така ще бъде реализирано желанието на Украйна да стане член на ЕС, заявено от 2014 година. "Всъщност това намерение стана един от поводите, поради които Путин започна война с Украйна. Началото на войната бе още през април 2014 с нахлуване на руските войски в Крим. Сега имаме имперrалистическа война от страна на Русия, която води срещу Украйна", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Посланикът добави, че Володимир Зеленски не случайно е предложил на 15 ноември формула за мира, която предвижда 10 стъпки, които ще водят към приключването на тази война.

"Те се състоят в последователни действия, които могат да бъдат променени стъпка по стъпка, свързани с продоволствена безопасност, ядрена безопасност, обмяна на пленени. Тази формула вярвам, че ще бъде приета и поддържана в рамките на Генералната асамблея на ОНН. Надявам се България също да вземе участие", сподели посланикът на Украйна в страна ни.

Той подчерта, че стокообменът между двете страни е поставил рекорд от 1,5 млрд. евро.

"Разбира се, че страни като Полша, Чехия, САЩ, Великобритания оказват много съществена и бих казал решаваща помощ, но направеното от България със своите възможности и наличните средства - за нас това е от много сериозно значение", добави Виталий Москаленко.

За новия посланик Олеся Илашчук той каза, че ѝ предстои много работа. "Вярвам, че тя ще успее да направи повече от мен. Убеден съм, че ще развива това, което ние започнахме", категорично заяви Москаленко.

Гледайте целия разговор във видеото.