България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог и социолог писаха "Среден 3" на НС и посочиха къде сгрешиха партиите

"Политиците говорят като развалени грамофонни плочи, няма санкции за негласуване на изборите", посочиха Георги Киряков и Юлий Павлов

02.02.2023 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова

Последен работен ден за 48-ото НС - какво свършиха депутатите?

"От политологична гледна точка мога да поставя оценка "Среден 3", защото много законопроекти може да са се приели, но е спорен въпрос доколко се отнасят за обществото. Законопроектът, върху който наблегнаха изключително много, беше Изборният кодекс. Върху него беше отделено много внимание, много време. Не знам той доколко се отнасяше за това, което се случва в българското общество и до проблемите, които то има в момента. Да, някои хора може да имат проблем с гласуването с машини, но те имат и проблеми с пълненето на хладилника, с плащането на сметки, купуване на лекарствата", каза политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

По думите му много важни неща не са били приети.

"До преди няколко дни и аз щях да им поставя оценка 3, но последните дни те вървят към 2,5, защото виждате какво става. Доброто нещо, което те направиха - отмениха една дивотия, въведена със среднощни заседания, а именно принудителното машинно гласуване. Слава Богу, че я отмениха, никъде в Европа не се гласува само с машини. "Защо максималната оценка не би могла да бъде повече от 3? Защото те не изпълниха основната задача на един парламент", подчерта социологът Юлий Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А според него основната задача на едно Народно събрание е да излъчи правителство.

"В момента, в който и трите опита се провалят, парламентът се разпуска. Това, което гледаме в момента, е нарушение на духа. Стана ясно, че парламентът не може да излъчи правителство, а президентът удължи с още 10 дни да се приемат всякакви предизборни законопроекти, като този за МРЗ. Това не е съобразено с икономическите анализи", категоричен бе Павлов.

Киряков подчерта, че сметките трябва да се правят след изборния ден.

"Преди това имаме сложна ситуация и тя е свързана с обществото. Все още в Изборния кодекс седи задължителното гласуване и говорим как избирателната активност намалява все повече и повече. Няма никаква санкция и това е проблем. Виждаме постоянни агресивни прояви и в образователната сфера, и като цяло в обществото", добави той.

И припомни, че в социалните мрежи често ставаме свидетели на биещи се хора и катастрофи.

"Всеки нормален човек си казва: "Защо да гласувам? Както и да гласувам, те или не правят правителство, или ако го направят, едвам издържа половин година", и това е така. Политиците от лятото на 2021 година говорят като развалени грамофонни плочи, те говорят едно и също. И ние анализаторите започнахме да говорим така", смята Юлий Павлов.

Георги Киряков е на мнение, че служебният кабинет трябва да се съсредоточи върху предстоящите избори.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се обединят - и какво от това? Те имат 73 депутата, повече от 80 няма да имат. Отново ще гледаме същата структура", добави социологът.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.