България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Христов, СДС: Коалиция с БСП няма как да има, с ГЕРБ ще спечелим изборите

"Освободиха ни хубава писта в дясното пространство, което ние ще уплътним", заяви партийният лидер

02.02.2023 | 09:05 Редактор: Михаела Димитрова

"Законопроектите, които приехме, бяха повече от приетите в предходни парламенти. Но не свършихме най-важното - не формирахме правителство. Разделението в обществото е много голямо, винаги трябва да има идентификация на политическите субекти, лявото и дясното не трябва да бъдат забравяни. Личностните конфликти излязоха на преден план, това не води до добро. Видяхме, че могат да бъдат постигани абсолютни мнозинства, с тях да приемаме закони също, така че, когато бъдат набелязани правилно приоритетите, които касаят българските граждани, е възможно да се приемат и така законопроекти", коментира председателят на СДС Румен Христов в "България сутрин".

"Срещата между лидерите е важно нещо, да на диалога, но не и на коалицията. Коалиция с БСП няма как да очаквате от ГЕРБ-СДС. Демократите за силна България, които са излязоха от Съюза на демократични сили, отиват в една нова формация - едно ново ляво. Освободиха ни една хубава писта в дясното пространство, което ние ще уплътним", каза още депутатът.

Пред Bulgaria ON AIR Христов заяви, че с него и националното ръководство официално не е имало разговор за друга коалиция.

"Утре ще се проведе национален съвет и ще вземем решение. От разговорите, които имах с областни структури, се показа, че ще имаме едно солидно мнозинство да се явим в коалиция ГЕРБ-СДС. Нямам съмнение, че ще бъдем първа политическа сила, въпросът е резултатът да е по-добър, за да можем да съставим правителство", каза още председателят на СДС.

По негови думи коалицията най-вероятно няма да бъде разширявана, но "това не означава, че няма да намерим форма, под която да работим с колеги от Радикалдемократическа партия, БЗНС, така че сигурно ще имаме ползотворна работа по време на изборите."

"Виждаме, че имаме фрагментирани парламенти, влизат между 6-7 формации, трудно се работи когато е фрагментиран парламентът. Двуполюсният модел, не чисто класическият, е по-устойчив, но нашата системата предполага фрагментиран парламент. Това от една страна е зле за стабилността, от която България има нужда, от друга страна дава голяма представителност на всички, които гласуват", каза още Румен Христов.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа