България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горите са в опасност: Природозащитници искат Радев да наложи частично вето

"Поправките планират сеч извън планираното и предвиденото", каза Катерина Раковска от WWF България

02.02.2023 | 08:41 Редактор: Искра Ангелова

Природозащитници поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за горите. Според протестиращите са приети редица спорни текстове, които узаконяват незаконни сечи и са в полза на частни ловни интереси.

"Основната задача на промените за Закона за горите бяха да се въведе по-справедлива и по-прозрачна система за осигуряване на дървата за огрев. Това беше проблем тази година. В Народното събрание бяха внесени доста поправки, които излизаха извън първоначалния обхват. Част от поправките бяха съвсем притеснителни, тъй като позволяха строителство на писти, съоръжения, без изключване на горския фонд. Поправките планират сеч извън планираното и предвиденото", каза експертът по "Политики и биоразнообразие" във WWF България Катерина Раковска в "България сутрин".

По думите ѝ изключения трябва да има, но въпросът е в кои случаи може да се ползват те.

"Другият проблемен момент е със сечите на немаркирани дървета в изключителни случаи. Понякога с цел потушаване на горски пожар се правят горски просеки, тогава минава един булдозер и събаря всичко по пътя си. В този случай трябва да е възможно това. Нашето възражение е срещу това, че вместо да се ограничи тази възможност за вече възникнали ситуации, те го отвориха и за евентуални бъдещи опасности", допълни Раковска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея по този начин вратата се отваря широко за индивидуална преценка: "Нарушава се редът в горите, нашите организации от много години настояваме за ред и устойчиво управление."

Раковски поясни, че искат частично вето върху текстовете, които те смятат за притеснителни.

"Ситуацията е объркана. За нас е важно обществото да е запознато с тези проблеми, за да може когато вече имаме парламент, да се работи", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
1 rate up comment rate down comment 0
Гигс
преди 1 година
И ако наложи, пак ще са недоволни Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Лео
преди 1 година
То нашите щото са едни природозащитници..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Кире
преди 1 година
Те, природозащитниците, винаги нещо искат и мрънкат, нямам им много доверие. Сигнализирай за неуместен коментар