България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутат от "Продължаваме промяната": С ДБ правим антикорупционно обединение

Гарантираме равен достъп на образование на всички ученици, посочи Христо Симеонов 

30.01.2023 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

"Демократична България" обяви, че започва преговори за общо явяване на парламентарните избори заедно с "Продължаваме промяната". 

"На Национален съвет взехме единодушно решение да дадем мандат на г-н Петков и г-н Василев да водят преговори за явяване с общи листи на предстоящите избори. Считаме, че е време за обединение на усилията на всички политически сили и неправителствени организации, за да се преборим с корупционния модел в България. Готови сме да се преборим със старото и да тръгнем по пътя на една просперираща България", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Симеонов в студиото на "България сутрин".

По думите му няма как да се определя подобна политика като проба, тъй като те са готови да поемем своята отговорност.

"Всички очакваме да бъдем представлявани от експерти. Когато стане въпрос за избор на представителство на това антикорупционно обединение, ще бъдат избрани подходящи хора, които ще изведат страната на по-ново равнище", подчерта Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Депутатите единодушно решиха, че учебниците за всички ученици стават безплатни от учебната 2024-2025 г.

"По този начин чрез закона гарантираме равен достъп на образование на всички ученици, независимо от техния социален статус. На първо място - трябва да осигурим на всички един учебник, от който те да се учат. На второ място - ако един учебник струва приблизително 15 лв., представете си 10 учебника. Разходите на родителите може да достигнат до 500-600 лв. Даваме възможност да направят образователни абонаменти, да закупят книги. Критиката, че се учи единствено от книжен учебник, не е обективна. Даваме възможност електронният вариант на всеки учебник да се ползва безплатно", коментира Симеонов.

Народният представител от "Продължаваме промяната" изтъкна, ч успели да променят приемането на стратегия в образователните институции за 5 години. 

"Защото гимназиалният етап на образование включва интервала от 8-и до 12-и клас. В рамковите учебни планове на всяко училище могат да бъдат включени профилирани предмети и факултативна подготовка по определени предмети. Даваме възможност още от входа на дадено училище ученикът да знае какво ще получи като подготовка на изхода", каза още Симеонов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа