България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Служителите в столичния градски транспорт не отстъпват: 30% по-високи заплати, иначе - стачки

"Галопиращата инфлация ни пречи да съществуваме нормално", заяви Иван Кирилов

25.01.2023 | 08:50 Редактор: Вяра Димова

Работещите в градския транспорт в София са готови на едночасова ефективна стачка. Те поискаха увеличение на заплатите си с 30%. 

"Вчера се проведе Съвет за социално сътрудничество със зам.-кмета по транспорта - Дончо Барбалов, на което синдикатите и работодателите поставихме исканията си. Не получихме категоричен отговор. Зам.-кметът поиска от работодателите отчети и обеща, че на 6 февруари ще ни даде категоричен отговор", заяви председателят на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че не биха се съгласили на по-малко увеличение от 30%. "Вчера не беше обсъждан процент, обсъдихме, че няма държавен бюджет, но това не означава, че хората са способни да чакат. Галопиращата инфлация ни пречи да съществуваме нормално. Работниците са категорични, но ще изчакаме до 6 февруари", посочи Кирилов.

Пред Bulgaria ON AIR гостът заяви, че исканията са за 30% увеличение. Ако това не стане, работниците ще бъдат пред Общината и напрежението ще се увеличи.

"Във всяка една среща имат право на почивка, за да обсъдят помежду си дали са склонни да приемат или да предложат нещо друго. Въпрос на преговори е. Първоначалната ни стъпка е именно един час без градски транспорт в час пик", коментира председателят на ФТР към КТ "Подкрепа".

По думите му секторът разчита и на държавата, и на Общината за съвместно предприемане на адекватни действия. Според него трябват около 1 млрд. лв. за нормалното съществуване на градския транспорт в четирите дружества.

"Една част от тях ще бъдат от Общината, другата - от държавата. През годините Общината завишава средствата, предвидени за градски транспорт. Миналата година бяха около 170 млн., надяваме се тази година да ги увеличи още. Разчитаме и на държавата, която по миналогодишния бюджет трябваше да има само 15 млн. за градски транспорт. Ние проведохме редица протести и в актуализацията станаха 74 млн. Сега ни се гарантира, че те ще останат в т.нар. стар нов бюджет", стана ясно по думите на Кирилов.

Той изрази надежда да не се стига до спиране на градския транспорт и причиняване на неудобство на гражданите, но изтъкна и това, че работниците са около 8 000 и те също имат своите потребности.

"Два са компонентите, които влияят на привлекателността на професиите - доходите и условията на труд. Ако станете водач в градския транспорт, основната ви заплата ще бъде 1530 лв.", заяви Кирилов.

Гледайте целия разговор във видеото.