България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова синтетична дрога с неизвестен състав прави децата ни "опитни зайчета"

"От синтетични аналози на канабиса хора умират вече години наред", каза д-р Юлиян Караджов

25.01.2023 | 08:16 Редактор: Петя Кръстева

Появи се нов опасен наркотик. Все повече млади хора се пристрастяват към вещество, известно като куш или К2. Според германски издания вече има и жертви сред децата.

"Съществуват няколкостотин синтетични аналози на канабис и десетки имена, под които те се продават. Никога не знаете какво точно ви се предлага. К2 не е по-пристрастяващ от всички останали наркотици. Всички вещества, които бихте могли да си закупите, не са изследвани за вредни ефекти. От синтетични аналози на канабиса хора умират вече години наред", заяви биохимикът от Българската академия на науката д-р Юлиян Караджов в ефира на "България сутрин".

По думите му начинът, по който може да повлияе даден наркотик, зависи от състоянието, възрастта на човек и самия състав на продукта. 

"Трудно можем да контролираме действията си, ако използваме наркотици. Ако е известна дрога, чиито ефекти са известни, може би в даден момент може да се стегнете и избегнете опасна ситуация", отбеляза д-р Караджов.

Според биохимика под името К2 могат да се крият редица различни вещества. Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че повод за притеснения има, тъй като и на българския пазар често се появяват синтетични наркотици.

"В науката не е описано как могат да ви съсипят здравето. Употребявайки ги, ставате опитни зайчета", категоричен бе д-р Караджов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Pixabay