България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пада възрастовата граница на хазартно зависимите, децата са податливи

"Има и играчи, които няма как да влязат в този кръг и те играят с удоволствие", каза д-р Владимир Бостанджиев

09.12.2022 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова

Над 200 хиляди души в България имат хазартна зависимост. Възрастовата граница е паднала и под 18 години. Има ли лампичка, която да ни светне, че имаме проблем?

"Има - когато не може да се спреш, когато не може да го отложиш, когато започнеш да търсиш назаем, имаш дългове. Виждал съм много възрастен човек да посещава игрални зали. Зависимостта може да унищожи зели богатства. Обикновено е свързано с богати личности, които са направили дългове и са затънали в кризи. Трудно е човек да се спре сам", каза психотерапевтът д-р Владимир Бостанджиев в студиото на "България сутрин".

По думите му все по-често тези хора се спасяват сами и не търсят професионална помощ.

"Този свят е затворен. Когато отидеш на дискотека и си отишъл с приятели да се забавляваш, и "за малко" отидеш до тоалетната, но това малко стане няколко пъти и се окаже, че не си до тоалетната, а си на игралните автомати, започва една игра с въображението и със самия себе си. Има един омагьосан кръг и човек не може да спре, а парите са само повод, механизмът е чисто психологически. Хората трябва да разберат, че могат да разрешат този проблем, но трябва търпение", допълни д-р Бостанджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него има и играчи, които няма как да влязат в този кръг и те играят с удоволствие.

"Те разполагат с една сума и имат някаква граница. Хазартът като явление е нещо много древно. Обикновено хората се справят самостоятелно с този проблем. Това е психологически проблем, който може да бъде разрешим. Децата са податливи. Но на едно дете му стига да му обърнеш малко внимание и да знае, че има обичащи родители", поясни психотерапевтът.

И подчерта, че няколко разговора със специалист помагат на хората да се осъзнаят къде се намират.

Гледайте целия разговор във видеото.