България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е страна с толеранс към насилието, публичността е основната защита

Катя Кръстанова и доц. Георги Лозанов са на мнение, че насилието е престъпление и медиите трябва да обръщат внимание

07.12.2022 | 09:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Близо 12% от жените у нас на възраст 18-74 години са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им.

"Феноменът, свързан с насилието на жени, е изключително скрит и затаен заради нагласите, които има в нашето общество за толеранс към насилието. Всички жертви имат огромни колебания, страхове и притеснения да споделят какво се случва, защото очакват, че ще бъдат обвинени за това, че са допуснали да им се случи. Другите аспекти са свързани с липсата на вяра в институциите, че ще получат подкрепа", заяви психологът Катя Кръстанова в студиото на "България сутрин".

Според медийния експерт доц. Георги Лозанов има лична неприкосновеност, но насилието не попада под нейната защита, а е престъпление и трябва да бъде обект на публичност, иначе медиите стават съучастници.

"Абсолютно задължително е да се дава публичност. Трябва да се води дълбок разговор, а не повърхностен, не е сюжетно пикантно да се разказва за това. Трябва да се говори конкретно и честно, не да се оставя мъгла какво точно се е случило", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Според Кръстанова типично поведение е дискриминацията на жертвите и фокуса върху тях.

"При всяко отразяване на случай на насилие най-важно е да бъде зачетена по такъв начин личността на жертвите и на извършителя, че отразяването в медийното пространство да не доведе до вторично ретравмиране на жертвите", посочи тя.

Кръстанова е категорична, че по този начин не помагаме на обществото, а пречим и акцентира на това, че сме общество с изключителен толеранс към насилието над жени. По думите на Лозанов това е проблем за жертвите, защото започват да звучат неискрено. Фактът, че някой твърди, че е жертва, не го прави автоматично истина.

"Това да си затаил 5 години насилие не е необичайно. Отцепваме болезнените преживявания от психиката си, за да можем да продължим да живеем, когато не сме получили помощ навреме", уточни Кръстанова.

Лозанов обобщи, че когато общността види, че има говорене по някаква тема, започва да се превръща във възможност за теб самия да споделиш.

"Публичността се оказва основната защита от всяко насилие, защото насилникът разчита, че извършеното ще остане скрито", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.