България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са шансовете за излъчване на редовен кабинет с първия мандат?

"В политическа предизборна ситуация сме", смятат Кристиян Шкварек, Елена Дариева и Николай Димитров

07.12.2022 | 09:36 Редактор: Вяра Димова

Партиите и президентът Румен Радев си размениха остри реплики, а проф. Николай Габровски вече започна разговори за евентуален кабинет с първия мандат.

"Намираме се в политическа предизборна ситуация. Този мандат няма да бъде изпълнен. От една страна "Продължаваме промяната" и ДБ все още не са склонили, от друга страна - ГЕРБ още не са склонили да направят правителство с другите възможни партньори. В една такава ситуация има един изход - избори", каза политическият анализатор Кристиян Шкварек в "България сутрин".

Според социолога Елена Дариева кандидатурата на проф. Габровски е изненадваща, но и много сериозна. Тя също подкрепи коментара на Кристиян Шкварек, че се намираме в предизборна ситуация.

"В тази ситуация ГЕРБ опитват с нова стратегия. Ако миналата година на Дондуков 2 бяха изпращани чисто политически лица, днес решиха да постъпят различно, номинирайки проф. Габровски за премиер", подчерта тя.

По думите ѝ, "когато говорим за шансовете този опит да се увенчае с успех, трябва да припомним, че вчера партийните лидери на три от политическите сили -"Продължаваме промяната", ДБ и БСП, казаха, че няма да дадат подкрепа за кабинет с мандат на ГЕРБ". "Възраждане" също направиха такива заявки още в понеделник.

"Ако тези четири политически сили не променят позицията си, разпределението в Народното събрание не позволява да бъде гласувано редовно правителство", констатира Дариева пред Bulgaria ON AIR.

Две са посоките оттук нататък след прехвърчането на остри реплики между част от партиите и президента.

"Това е нормална част от политическото говорене. Изненадващото е, че започна приятелски огън, визирам "Продължаваме промяната" и президента. Имаше дори преливане на гласове между привържениците им", коментира психологът Николай Димитров

Кристиян Шкварек подчерта, че от месеци се наблюдава обвинението за обединение на "Продължаваме промяната" и общи цели между президента и ГЕРБ.

"От една страна, са заедно ГЕРБ и Радев срещу "Продължаваме промяната". Това да си срещу някого, особено в политическата игра, не означава, че сте в един отбор. Това означава, че има общо в този момент", допълни анализаторът.

"Задълбочаващите се противоречия не спомагат за поддържането на високия политически интерес", коментира още Елена Дариева. 

Тя обобщи, че "в поведението на ГЕРБ се разчита, че опитват да изтласкат разговора от терена на политическото и с номинацията на проф. Габровски демонстрират - ето ние ви предлагаме независим кандидат".

"Опитват се да изместят акцента върху разговор за кризите", заключи социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа