България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Александрова: Няма място за притеснения от новия подвариант на Омикрон

Вирусологът съветва да наблягаме на движението, стоенето на открито и проветряването

07.12.2022 | 08:41 Редактор: Петя Кръстева

Нов подвариант на Омикрон се появи във Франция и Италия. Той буди притеснение, тъй като смъртните случаи се увеличават, а според проф. Огнян Кунчев от БАН новият подвариант може да пристигне у нас по празниците.  

Нямаме място за притеснения. Вариантът BQ-1 даде своя издънка и още през октомври се появиха твърдения, че това може да бъде вариантът, който да представлява 80% от случаите в Европа. Той е засечен лятото в Нигерия, а Франция беше страната, която най-бързо успя да го разпространи, но той всъщност се среща в много други страни като Белгия, Италия и Дания. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ няма данни при новия подвариант да се наблюдава различна симптоматика спрямо предходните. 

"Той със сигурност бяга по-добре от имунния отговор. От всеки следващ подвариант бихме могли да очакваме да превъзхожда с нещо предишния", подчерта тя. 

Проф. Александрова констатира, че Европейската агенция по лекарствата е дала "зелена светлина" комбинираната ваксина да се използва не само за бустер, но и за първична ваксинация. 

"Няма как да се крием до безкрайност от вирусите. Омикрон продължава да бъде опасен за уязвимите хора, заради което те трябва да бъдат предпазени и да се действа адекватно в ситуацията", смята гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът изрази мнение, че трябва да работим върху имунитета си, като наблягаме на движението, стоенето на открито и проветряването. 

"Не бива да допускаме, фокусирайки се върху Ковид-19, да забравим, че има и други вируси. Една от тях е лекарствената устойчивост", категорична бе тя.

Проф. Александрова не пропусна да отбележи още, че по време на пандемията науката е направила сериозен пробив.

"Благодарение на опита, натрупан от РНК ваксините за Ковид-19, в момента има ваксини срещу ХИВ, които се изпитват клинично. Очакват се резултатите", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.