България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволец: В близките 3 години има тенденция хората да искат повече да помагат

"Координацията и комуникацията са важни за всяка една акция", смята Георги Влайков

07.12.2022 | 08:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

По повод международния ден на доброволчеството Министерството на младежта и спорта награди сдружение "Аварийно спасяване Пловдив" за доброволчески дейности при бедствия и кризисни ситуации.

"Това е работа на целия екип. Имаме 2 екипа в Пловдив и София и тази година успяхме до голяма степен да помогнем на хората, които имат нужда от нас. Тази година, за съжаление, имаше много места, на които беше нужно да се помага", каза Георги Влайков от "Аварийно спасяване Пловдив" в "България сутрин".

По думите му има страшно много други организации, които се занимават с доброволчество и им помагат.

"В близките 3 години се наблюдава тенденция хората да искат повече да помагат и да отделят от времето си, за да го правят. Има все повече млади хора, които желаят да помагат и да са полезни", сподели доброволецът пред Bulgaria ON AIR.

Според него до голяма степен доброволчеството се проявява в кризисни ситуации, а отзвука, който медиите създават, също е важен, защото подава информация до хората и помага те да се организират.

"Координацията и комуникацията са важни за всяка една акция, ако ги няма, става една голяма неефективна каша", посочи Влайков.

Той уточни, че се опитват да взаимстват от практиките на доброволчество на Запад.

"Опитваме се да крадем международен опит. Там има изградена система, така че няма нищо лошо да вземем един модел, който със сигурност работи, да го адаптираме спрямо нашите нужди и изисквания, и да го приложим. При нас системата в определени части е малко закърняла, не е за нашата действителност", обясни доброволецът.

Гледайте целия разговор във видеото.