България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Толерантността у нас идва от дедите ни, интеграцията е въпрос на време

Ергин Емин: Бежанците, получили закрила, трябва да дойдат в България, а не просто да преминават

07.12.2022 | 07:55 Редактор: Вяра Димова

Бежанският натиск не намалява. Все по-често се поставят въпросите какви са проблемите при интеграцията на бежанците. В рамките на проекта "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" (2014-2020), са направени няколко видеоклипа.

"Толерантността в българското общество идва от дедите ни. Носим я в себе си. Българското общество е изградено от системата на толерантността. Интеграцията е въпрос на време, на изпълнение на нормативни документи", каза председателят на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин в студиото на "България сутрин".

Гостът обясни, че Асоциацията на българските градове и региони е организация с идеална цел, чиято дейност е насочена към развитие на местното самоуправление и е за устойчиво развитие в България, в рамките на европейската ценност. 

"Нашите местни власти, неправителствените организации, държавните, координирайки усилията си, могат да изпълнят европейските директиви. Имайки правилата в България и прилагайки нормативните документи, можем да осъществим интеграционна политика и на българска територия. Финансирането на проекта към Министерството на вътрешните работи, заедно с Европейския институт, реализира няколко събития. Събрахме в 6 области всички местни власти и представители и им обяснихме как са интеграционните процеси и базата, която трябва да се изпълнява", поясни Ергин Емин.

Дискусиите са проведени в областите Ловеч, Перник, Русе, Шумен, Бургас, Пловдив. Там проблемите са едни и същи, коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Интеграцията е наложителна. Необходимо е бежанците, получили закрила, да дойдат наистина в България, а не само да използват българската територия за междинно преминаване. Предвид голямата демографска криза в България, местните власти се нуждаят от свежи ресурси. Неналичието на такъв предполага ние да използваме интеграционната политика и да приемем бежанци. От знанието започва началото на интеграцията. Всичко това обсъдихме с местните власти в 6-те региона", коментира той.

С бежанския поток на украинците през последната година интеграционната политика работи, но не е подредена, изтъкна Емин, затова от Асоцияцията са подготвили два сборника.

"Раздадени са на всички общини в България. В големите градове, като София и Пловдив, има интеграционни центрове. Насочени са и към местното управление, и към самите бежанци. Информационните кампании трябва да са навсякъде, информираността трябва да минава както през неправителствените организации, така и през местните власти", обобщи председателят на Асоциацията на българските градове и региони.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Дрън - дрън. Кой се е интегрирал тук ромите ли, турците ли? Говорят си езиците, спазват си стриктно обичаите, в общи линии с някои изключения ни ненавиждат, я стига с лиготии! не използувайте думата интеграция, защото е фалшива и невъзможна за повечето. Достатъчно е да работят и плащат данъци, но никой не успя да накара ромите....... Сигнализирай за неуместен коментар