България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутат от ГЕРБ: Ако Борисов е Меси, Габровски е Бекенбауер - такъв човек ни трябва сега

След Кирил Петков всеки може да бъде премиер, коментира Димитър Николов

06.12.2022 | 09:40 Редактор: Вяра Димова

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС. Той обяви, че протяга ръка към всички политически партии за диалог. 

"Напоследък е актуално да си говорим с футболната лексика, с оглед събитията в света. Говорим дали Бойко Борисов в политиката е Меси. Тъй като през годините съм работил като спортен журналист, напомня ми за голямото име от световния футбол - Франц Бекенбауер. В нашата политика ни трябва Франц Бекенбауер. Така бих определил хода на Бойко Борисов", каза депутатът от ГЕРБ Димитър Николов в студиото на "България сутрин".

Той е на мнение, че в момента няма по-подготвен човек  от Бойко Борисов, който да поведе държавата.

"Твърдото ядро на ГЕРБ-СДС имаха нагласата за номинация на Бойко Борисов, но ситуацията изисква различен подход. Проф. Габровски е безспорен авторитет сред лекарите. Апелирам всички колеги в парламента да бъдем на висотата на своите избиратели. Нашите избиратели се изтощиха не от политическото говорене, а от политическото празнословие. От нас очакват действащ парламент - конструктивен и смислен", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Николов подчерта, че тепърва започва диалогът и допълни, че нови избори няма да бъдат изход от ситуацията. 

"Някои колеги трябва да излязат от своя политически пубертет. Не трябва да се сърдят на хората и да си го изкарват на държавата. Не искам да персонализирам", поясни той.

"Това правителство може да бъде инструмент за постигане на стратегически цели. Сещам се за ситуация от 1940 година, когато Чърчил прави широко правителство, включва и две от опозиционните партии. ГЕРБ-СДС  в момента поставя националния интерес над партийния", изтъкна Николов. 

Той изрази надежда за реализирането на мандата с премиер проф. Габровски и коментира дали ще подкрепят друг мандат.

"След Кирил Петков всеки може да бъде премиер, но не всеки иска да бъде премиер. Трябва да разгледаме този риск. Управлението на този риск, който поема проф. Габровски, но ситуацията е сложна, тя иска тежки и отговорни решения. Сега ще си проличи дали имаме политически елит и този елит дали има необходимата класа", обобщи Николов.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че партията още не е взела решение дали би подкрепила наложено вето от президента върху Изборния кодекс.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа


3
1 rate up comment rate down comment 0
ако ако
преди 1 година
Ако Борисов е Меси, аз съм космически кораб! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Бекенбауер - кукла на конци? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Лудото Ленче
преди 1 година
....не драги ! Борисов е просто един престъпник ,кукла на конци на запада а професора доказа,че никога не е късно да дефекираш върху името си !!! Сигнализирай за неуместен коментар