България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Продължаваме промяната": ГЕРБ употребява Габровски, няма да ги подкрепим за кабинет

"Координирана е работата между Борисов и Радев, говорят в един глас", заяви депутатът Стою Стоев

06.12.2022 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

Остава ли здраво затворена врата на "Продължаваме промяната" за разговори с ГЕРБ и може ли надпартийната номинация на проф. Николай Габровски за премиер да върне диалога в политиката?

"Вратата остава затворена, защото зад тази номинация ясно стои фигурата на г-н Борисов. Г-н Габровски е употребен от ГЕРБ. Това го наблюдаваме няколко години - с различни професори и професионалисти в своята област опитват да си измият лицето. Предлага ни се служебно правителство на Борисов и ГЕРБ. Експертен кабинет е невъзможен", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Стою Стоев в студиото на "България сутрин".

От партията на Кирил Петков и Асен Василев все още не са взели решение дали ще отидат на разговори с ГЕРБ-СДС. Те обаче са категорични, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

"Нашата идея беше да излъчим кабинет, който да се обедини върху важни приоритети - ако партиите просто се страхуват да влязат в коалиция, но имат разум за нормална работа в парламента. Различните формации не искат да се коалират една с друга", отбеляза Стоев пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството на Кирил Петков е било свалено без идея какво ще се случи след това.

Вчера президентът Румен Радев определи представителите на "Продължаваме промяната" като шарлатани.

"Много интересно в какъв момент г-н Радев каза това нещо. Това олицетворява ли единството на нацията? Г-н Радев, когато е казал "Мутри, вън", е желал да смени едните фигури със свои фигури. От служебното правителство не внасят бюджет, но кадровата им политика е на доста силно ниво. Координирана е работата между Борисов и Радев, говорят в един глас", заяви Стоев.

По думите му нормалността в този парламент не се е завърнала и не се работи за народа. Той очаква така наречената "хартиената коалиция" да се скрие зад третия мандат и да състави правителство. 

"Може би това ще стане с мандат на "Българския възход". Индикациите са, че ще си измият всички политики с него", заключи Стоев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа