България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мразим се много помежду си: Комплексирано и нещастно общество ли сме?

Най-труден е балансът между свободата на словото и езика на омразата, посочиха доц. Румяна Маринова-Христиди и Лилия Драгоева

06.12.2022 | 08:29 Редактор: Тодор Петров

София е домакин на международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата - "STOP HATE SPEECH". Форумът е иницииран от прокуратурата, а участие в него вземат български институции и върховни обвинители от страни членки на Европейския съюз. 

"Тази конференция събира на едно място не само институции, а и различни играчи в сферата срещу езика на омразата. Тя започна с религиозния панел. Всички се обединиха, че няма религия, която да проповядва омраза. Имаше юридически панел - конференцията събира и хората, които взимат решения и практически мерки за борба с езика на омразата. Представители на прокуратурите се обединиха около търсенето на баланс между свободата на словото и езика на омразата. Поздравявам прокуратурата, че инициира този разговор", коментира преподавателят в Софийския университет доц. Румяна Маринова-Христиди в "България сутрин".

По думите ѝ имаме добри практики, а българското общество е толерантно - то не мрази заради религия или цвят на кожата.

"Но много се мразим помежду си. Груби сме в семейството, това се пренася в училище, в работната среда, на пътя. Не мразим толкова чуждите, колкото мразим себе си. Омразата е присъща на комплексираните и нещастни хора и общества. Ние защитаваме собственото си общество и психичното му здраве. Първо са думите, а след това са делата. Защитаваме ценностите на българското общество", каза още доц. Маринова-Христиди.

Тя предупреди, че докато не се инкриминират тези деяния и няма санкции, няма да има реална борба с езика на омразата. И добави, че намерението на прокуратурата е да се внесат законодателни промени.

Лилия Драгоева, която е изпълнителен директор на фондация "Билитис", каза, че правната рамка е изключителна важна, но е много важно да има обществен дебат. 

"Имам честа да модерирам третия панел с доц. Христиди и хора, които участват активно във формирането на обществения дебат. От истериите с ратификацията на Истанбулската конвенция нашето общество тотално изгуби чувствителност по тази тема. Всички участници имаха червена нишка - престъпленията от омраза са една крачка след езика на омразата", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея езикът на омразата е резултат от страх и неразбиране. 

"Българското общество все още не е наясно с тематиката, която опитваме от години да представим. Някои актьори опитват да извлекат политически дивиденти за себе си. Резултатът е неразбиране и изопачаване", посочи Драгоева.

Тя обърна внимание, че "София прайд" продължава да не предизвиква дебат по същество. Ако ме нападнат, защото принадлежа към ЛГБР общността, няма да имам по-висока степен на защита. Няма статистика, защото законодателството не позволява да има такава, отбеляза Драгоева.

Гледайте целия разговор във видеото.