България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Редовен кабинет е малко вероятен, по-скоро отиваме на избори

Проф. Румяна Коларова и Георги Проданов очертаха вариантите пред политиците ни

05.12.2022 | 08:52 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, които заявиха, че са готови както с кандидат за министър-председател, така и с програма. Но подчертаха, че няма да има правителство без "Демократична България". 

"Едната опция за премиер е ясен партиен кандидат, другата е човек, който не е свързан с ГЕРБ. Това е индикатор за кулоарните преговори, които са осъществили ГЕРБ до този момент. Ако не могат да разчитат на достатъчна подкрепа, тогава в президентството ще има партиен кандидат. Ако бъде Борисов, това е знак, че отиваме на предсрочни избори", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин". 

Тя подчерта, че кабинетите на малцинствата са изключително стабилни в европейските демокрации. Кабинет на малцинството, но управление на мнозинството, отбеляза гостът.

"В рамките на първия мандат единственият вариант е да се разделят парламентарните групи. Ако ще се формира мнозинство, което е много малко вероятно, то ще бъде постигнато с подкрепата на части от парламентарни групи - с независими депутати. Продължаваме промяната вече са в цугцванг. И да опитат да направят правителство, и да не опитат - те вече губят", каза още проф. Коларова.

Тя е на мнение, ГЕРБ и Борисов рационално оценяват ситуацията. И добави, че при тези промени в Изборния кодекс те нищо няма да загубят, а по-скоро ще спечелят.

"Ако тръгнем на варианта непартиен министър-председател и такъв профил на министрите, тогава се върви към период от 6 до 8 месеца, през които ще управлява такъв кабинет", посочи политологът.

"За Асен Василев и Кирил Петков сегашният кабинет на президента е много неудобен. Целта на президента е управление на криза. Първите два кабинета предизвикаха кризата, в което бе насадено правителството "Петков". Не се търси партийна коалиция, дори не се търси платформа за ново ляво. Президентът мисли за собствения си авторитет. Ясно е, че между президента и ГЕРБ има остро противопоставяне", изтъкна проф. Коларова.

Тя настоя, че ако няма правителство, Шенген е най-белият кахър, който България ще има. През много по-големи загуби и катастрофални развития ще премине страната ни, предупреди гостът.

Политологът Георги Проданов заяви, че ако Борисов е единственият кандидат за премиер, е ясно, че се касае за правителство на Борисов, а не на ГЕРБ. 

"Не съм сигурен, че ще стигнем до нови избори толкова бързо", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Проданов не смята, че Десислава Атанасова и Томислав Дончев ще бъдат издигнати за премиерския пост.

"ГЕРБ се опитва да извие ръцете на всички. Борисов разчита на подкрепа за първия мандат от ПП. Това би оневинило подкрепа от страна на ДПС, "Български възход" са ясни за подкрепа", коментира още политологът.

Според него в българските политика вече няма морал, а в последните два месеца се занимаваме със схеми за изборни манипулации. Той смята, че ясен ориентир за правителство са местните избори и не споделя мнението на Коларова, че ГЕРБ ще спечели от скорошни предсрочни избори.

"Ясно е, че отношението на президента е срещу всички партии в последните месеци. Стигаме до партии, които никоя от тях не харесва президента. С отлагането с два месеца на даване на мандат се даде възможност на партиите да влошат отношенията си. Добре е да имаме някакво правителство, макар да е по-вероятно да се стигне до избори", заключи Проданов.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа