България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да разпознаем дали рибата е прясна? БАБХ: Купувайте само от магазини

Не са установени драстични нарушения при проверките, заяви д-р Татяна Николова

05.12.2022 | 08:33 Редактор: Елеонора Танева

Вече седмица продължават извънредните проверки на БАБХ за качеството на рибата, която слагаме на трапезата. Последни ревизии ще бъдат извършени на Никулден.

"Проверяват се търговските мрежи, малки магазинчета, вериги супермаркети, заведения за обществено хранене. Проверяваме основно произхода на рибата, дали е с документи, които гарантират безопасността и качеството, как се съхранява", заяви експертът от БАБХ д-р Татяна Николова в студиото на "България сутрин".

Огромни нарушения не са отчетени през миналата седмица, най-често те са бил свързани с нерегламентираната риба - търговците са успели да докажат пред проверяващите къде е ловена рибата. Съветът на експертите е да купуваме само от търговската мрежа и да следим дали е прясна.

"Важно е да видим какво е нивото на живарниците, когато се продава жива риба, как е етикетирана, когато е предварително опакована - потребителите трябва да четат етикета, той е връзката с храната, която се предлага. За да гарантира търговецът, че рибата е в добро качество и безопасна, тя трябва да бъде поставена в лед, да е покрита с нежен филм от слуз, очите - бистри, изпъкнали, хрилете - прибрани към тялото, люспите не трябва да се отделят лесно, а мускулатурата - като я натиснем с пръст, да се върне лесно", препоръча д-р Николова.  

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че когато рибата е била замразена, тя трябва да бъде обявена на етикета, че е размразявана. 

След Никулден засилени проверки ще има и за 8 декември - по зимните курорти, на заведения за обществено хранене, ресторанти, обекти All Inclusive. Извънредни екипи на БАБХ ще работят по Коледа и Нова година.

Д-р Николова призова при съмнение за нередност да бъдат подавани сигнали на сайта на БАБХ или на горещия телефон - 070012299.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
кики
преди 1 година