България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Очаква ни топла за сезона седмица, студено и снежно време за Коледа и ЧНГ

Александрина Янкова: В петък, събота и неделя ще бъде топло

05.12.2022 | 08:00 Редактор: Вяра Димова

Студено и ветровито беше през почивните дни, въпреки това не се стигна до сериозно понижение на температурите.

"Очаква се от средата на седмицата повишаване на температурите. Тази седмица ни предстои динамично време. На 8 декември очакваме повишаване на температурите, на места с 4-5 градуса - до 14-16 градуса", каза синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

През втората десетдневка на декември също се очаква затопляне, но ще се задържи облачно и дъждовно. Възможно е и да се създаде дълготрайна валежна обстановка, но валежите ще бъдат от дъжд, коментира Янкова пред Bulgaria ON AIR.

"За Коледа и Нова година се очаква захлаждане и понижаване на температурите.  Очакват се и превалявания от сняг ",  каза още гостът.

В петък, събота и неделя ни очаква топло време. В неделя ще нахлуе по-студен въздух.

"Очаква се другата седмица да започне с превалявания. Повишението на температурите се дължи на южния вятър, който ще успее да създаде по-мека обстановка. Утре и в четвъртък са възможни и целодневни мъгли", посочи синоптикът.

"На Балканите е предимно облачно с продължителни мъгли. Превалявания ще има в Сърбия и в северната част на Гърция, в Турция също. Превалявания се очакват и по Средиземноморието. Декември месец в Западна България ще бъде по-суха обстановка, очакват се 30-40 литра на квадратен метър", обобщи Янкова.

Наводненията и интензивните валежи в Гърция и Италия се дължат на преминаващ средиземноморски циклон, коментира още синоптикът.

Гледайте целия разговор във видеото.