България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Расте броят на заразените с ХИВ, вирусът мутира многократно повече от коронавируса

Мутациите пречат да се изработи ефективна ваксина, заяви доц. д-р Нина Янчева

01.12.2022 | 09:50 Редактор: Вяра Димова

Първи декември е световен ден за борбата срещу СПИН. Правителствени и неправителствени организации по целия свят провеждат лекции за контрола и превенцията на болестта. В България около 4 000 души са регистрирани с ХИВ инфекция. 

"Темата основно се коментира на 1 декември или ако има проблем с терапията за пациентите. Не се дава гласност. Расте броят на заразените с ХИВ. В световен мащаб, към края на 2021 г., около 34 млн. са хората, живеещи с ХИВ. От началото на пандемията - 80-те години на миналия век, са над 80 млн., т.е. близо половината от хората, живеещи с ХИВ, са загинали от това заболяване", каза ръководителят на катедрата по Инфекциозни болести в Медицинския университет доц. д-р Нина Янчева в студиото на "България сутрин".

ХИВ вече се възприема като хронично заболяване. От 1995 г. е налична комбинирана терапия с лекарства, с която се блокира възпроизвеждането на вируса и се стига до състоянието "неоткриваем вирусен товар", посочи гостът.

"Проблемът при тази инфекция е, че остава един вирус в спящо състояние, в т.нар. вирусни депа. Ако се спре терапията, вирусът започва да се размножава отново. Тази терапия за момента е пожизнена. Човек трябва да приема лекарства всеки ден, но приемайки терапията, продължителността на живота на хората не се различава съществено от тази на хората без ХИВ", обясни доц. д-р Янчева пред Bulgaria ON AIR.

До момента има само 5 случая на излекувани от инфекцията. Четири от тях са пациенти, които освен ХИВ инфекция са имали и злокачествени кръвни заболявания, стана ясно още от думите ѝ.

"След тежка химиотерапия получават костно-мозъчна трансплантация с мутация, която прави невъзможно клетките на имунната система да се свързват с ХИВ вируса. При тези четирима пациенти терапията за ХИВ е спряна и след този период не се открива вирус в кръвта. Водят се излекувани. По-интересна е петата пациентка, диагностицирана с ХИВ през 2006 г. Започва терапия, но за кратко. Впоследствие колегите от Испания установяват, че в продължение на 15 години, жената контролира ХИВ вируса, без да приема медикаменти", допълни тя.

Доц. д-р Янчева припомни, че компанията Moderna работи и за ваксини срещу ХИВ. Все още обаче текат проучвания.

"ХИВ вирусът мутира. В рамките на пандемията с Ковид-19 населението разбра какво е мутацията. Вирусът на ХИВ мотива многократно повече от SARS-CoV2. Това пречи да се изработи ефективна ваксина", поясни доц. д-р Янчева.

Специалистът апелира за ежегодни изследвания, защото колкото по-рано се диагностицира инфекцията, толкова по-ефективно е лечението.

Гледайте целия разговор във видеото.