България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Местната власт е на ръба на оцеляването, поиска финансовата децентрализация

Донка Михайлова, Ивайло Симеонов, Георги Илиев и Александър Александров смятат, че ще се справят, но много трудно

01.12.2022 | 09:29 Редактор: Ирена Бакърджиева

Държавата остана без нов бюджет, общините - също. Местната власт трябва да се справи при високите нива на инфлацията в размер на 17%. На фона на това сметките за ток, парно и дърва поддържат все така високи нива.

"Ще се справим трудно. В последните 3 години местните власти доказаха, че ще се справят с всичко, но пред нас стоят наистина сериозни трудности. Много сериозен проблем за нас е, че не можем да планираме ясно бюджета си. Най-сериозният проблем е как ще планираме инвестиционните си програми, без да знаем колко ще получим от държавата под формата на капиталова субсидия", каза зам.-председателят на Националното сдружение на общините Донка Михайлова в студиото на "България сутрин".

"Кметовете нямаме избор и трябва да се справим със ситуацията. При нас не подлежи на въпрос дали ще минем през зимата, а как ще го направим. Ние се стремим да не нарушаваме комфорта на живот, който сме се опитали да създадем. Държавата третира общините като промишлен потребител на ток, а ние сме изпълнители само на социални услуги и функции", заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Той даде за пример, че голяма част от общините са преминали към режим на тока, което създава предпоставки за увеличаване на престъпността, както и проблеми по пътищата и ПТП-та.

"Ние не можем да произвеждаме собствени политики, защото не разполагаме със собствен бюджет. Ние задължително ще се справим, въпросът е на каква цена и как държавата гледа на тези социални дейности, които общините представят – като промишленост или социална дейност", коментира кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев.

Симеонов добави, че най-бързите и адекватни мерки са две – преминаване на тока от промишлен в битов за общините; финансова децентрализация, която се очертава като най-съществения и проблем на общините.

"Настоящата политическа криза е поредното доказателство за това, че финансовата децентрализация е генералното решение на въпроса. Ако ние имахме възможност да генерираме част от доходния данък на гражданите и част от данък печалба, нямаше да бъдем зависими от държавния бюджет и съвсем спокойно и безпрепятствено щяхме да минем през тежката криза. Сега за нас важният въпрос е да осигурим условия за нормално осъществяване на дейността до приемането на бюджета", коментира още Михайлова.

Според Симеонов всичко, което може да промени средата, е финансовата децентрализация, защото тогава ще знаят на какви пари разчитат и по този начин ще могат да правят политики и за демография.

"Всички българи и граждани очакват от нас ние да подсигуряваме качеството на живот такова, каквото е в Европа. Тази централизираност на парите доведе до един авторитарен модел на управление, който отвращава хората дори да ходят да гласуват", подчерта Симеонов.

"Община Руженци е с най-голямата безработица в България в последните години. Когато хората са безработни, не плащат данъци и ползват по-малко услуги, което води до по-малки приходи. С отлагането и приемането на бюджет много се затрудни работата на общинската администрация. Община Руженци работи с ограничен административен капацитет, много хора вършат много дейности", обясни кметът на Руженци Александър Александров.

Кметовете се надяват политическата криза да премине, за да постигат резултатите, които гражданите очакват от тях. Илиев вярва, че "този народ не е толкова лесно да бъде преклонен", затова трябва да мислим как можем да използваме всички възможности.

Гледайте видеото с цялата дискусия.