България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не е само Мадрид: В Сарагоса също е изпратено писмо с малък експлозив

Получено е от фирма производител на оръжие, което се изнася за Украйна, съобщи журналистът Златка Замова

01.12.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Малък взрив избухна вчера в посолството на Украйна в Мадрид. В изпратено писмо е имало експлозив, отворилият го служител е леко пострадал. 

"Инцидентът е станал вчера около 13-13:15 ч. Пристигнало е писмо в посолството на Украйна и портиерът го е отворил още в градината. Не го е минал по процедура - на скенер. Взрив е наранил един от пръстите му и е отишъл в болница. Веднага са задействани всички протоколи, пристигнали са полицаи и специализирани звена", разказа от Испания журналистът Златка Замова в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ зоната около посолството е много спокойна, тя се намира в североизточната част на Мадрид. В близост са къщите на политици и на бившите звезди на "Реал" (Мадрид) - Фиго, Раул Зидан, Роберто Карлош.

Разследването е поето от Върховния съд, а обръщението към мадридчани е, че трябва да запазят спокойствие, тъй като не се е случила голяма експлозия.

"Работи се по разследването, все още няма версии за инцидента. Външният министър на Испания е разговарял с посланика на Украйна, към когото е било изпратено писмото. Уверил е и външния министър Дмитро Кулеба, че от испанска страна ще има всякаква помощ по разследването", каза още Замова пред Bulgaria ON AIR.

"Снощи изтече друга информация - около 19 ч. в Сарагоса се е получило подобно писмо, като малък експлозив. Получило се е в централния офис на фирма производител на оръжие, което се изнася за Украйна. Писмото е като малка пратка, със съвсем малък експлозив. То не е било отворено, районът е бил отцепен. Специализираните части са детонирали взрива", съобщи журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.