България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

1000 лв. помощи за домакинствата - взимат ги от свръхпечалбите на енергийните компании

Георги Тошев и Богомил Николов обясниха целта на регламента и как хората ще получат средствата

01.12.2022 | 08:34 Редактор: Ирена Бакърджиева

По 1000 лв. помощи годишно да получават домакинствата за справяне с високите цени на енергията. Идеята е средствата да се събират от свръхпечалбите на енергийните компании.

"Европейските домакинства започват да очакват преките помощи, които Регламент 1854 на Съвета на ЕС предвижда. Самият регламент създава собствен механизъм за финансиране и формиране на излишъци, който се явява таван на свръхприходите на електроенергия. Това са парите, които да отидат по сметките на домакинствата и малките и средни предприятия за справяне с кризата с високите цени на енергията", заяви председателят на Института за развитие и управление на ресурсите Георги Тошев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че същевременно се освобождават националните бюджети, за да могат да насочат собствените си усилия и средства по посока големия бизнес и енергийноинтензивните производства на държавите членки. Гостът се надява българското правителство вече да е готово с мерки.

"Ако започнат да се прилагат различни механизми, те са свързани с измерване, отчетност, има голям риск за неточности и за спекулации. Не е лошо тази помощ да бъде еднаква за всички. Домакинствата, независимо от формата на отопление или на енергия, която използват вкъщи, всички са засегнати, така че може да се приложи такъв подход, освен това дава възможност на домакинството да избира", посочи Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" пред Bulgaria ON AIR.

Тошев обясни, че целта на регламента е намаляване на брутното потребление на електрическа енергия на територията на ЕС, а това може да се случи чрез мерки за енергийна ефективност и именно там тези излишъци следва да бъдат насочени. По думите му принципът е подпомагане на най-уязвимите за справяне с кризата.

Той поясни, че средствата, които ще бъдат дадени, не е необходимо да бъдат задължително похарчени в заплащане на сметката за ток, а целта е да се запази покупателната способност на хората, за да могат активно да участват в икономиката.

"Европейският законодател разчита на здравия разум, кризата е риск. Този регламент е с временно действие, той е колкото кризата. Нека имаме доверие на гражданите, че най-добре знаят нуждите си. Не е необходимо ние да ги насочваме", каза Николов.

Той даде сведения, че парите могат да се харчат и за стимулиране на декарбонизацията, използване на възобновяеми източници от домакинствата и енергийната ефективност.

"Тези средства, които ще бъдат акумулирани в бюджета на домакинствата, е възможно да бъдат насочени към закупуването на интелигентни измервателни устройства", добави Тошев.

"Досега фокусът беше върху горивата. Сега вече сме в зимния период и тежестта на сметките започва да става много голяма във всеки един семеен бюджет. Енергийната криза е факт за всяко домакинство и тя трябва да бъде преодоляна", категоричен е Николов.

Той смята, че е много важно държавата да вижда проблемите на по-слабите. Тошев пък апелира гражданите да бъдат овластени, както техните европейски съграждани от останалите държави членки.

Гледайте целия разговор във видеото.