България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първа световна титла за отбора ни по естетическа гимнастика

Усещането да държиш медалите в ръцете си - разказват Кристина Ташева, Мария Мехлева и Дария Войнова

30.11.2022 | 09:32 Редактор: Елеонора Танева

Националният отбор на България по естетическа групова гимнастика извоюва за първи път в историята световна титла. Българките станаха първи на Световното първенство в Грац (Австрия). Така нашите състезателки  прекъснаха доминацията на финландските и руските отбори през годините. Сребро спечели отборът при девойките.

"Почувствахме се различно от всеки друг път, много дълго чакана е тази титла. За мнозина това е нов спорт, но той навършва 20 г. в България. Естетическата гимнастика е съвкупност от спорт и изкуство, изкуството е разковничето. Има и акробатични елементи. Всички гимнастически спортове имат една основа и от там всеки един показва своята специфика - повечето момичета се занимават едновременно с двата спорта - художествена и естетическа гимнастика", сподели треньорът на женския отбор и на девойките - Кристина Ташева в студиото на "България сутрин".

Мария Мехлева от отбор жени посочи, че зад успеха стои много труд. 

"Много емоционално беше изживяването на победата, доста труд положихме, щастливи сме, че завоювахме шампионската титла. Много повторения, нужни са търпение и всеотдайност", каза Мехлева Bulgaria ON AIR.

Дария Войнова от отбор девойки се замивана с гимнастика от 9 години.

"В естетическата гимнастика се изразяваш с тялото, повече неща можеш да покажеш. Има риск при акробатичните елементи, затова трябва да сме много внимателни. Когато правим поддръжките, сме много концентрирани", уточни Войнова.

Момичетата в националния отбор жени се състезават заедно от 5 години. Треньорът им добави, че те учат в нормални училища, а тренират след часовете - първо художествена гимнастика, след това и 4 часа естетическа. 

"Много години сме стигали до второто място, казвали са ни, че сме най-добрият отбор, но все нещо не достигаше. Това е субективен спорт, бяхме загубили изцяло надеждата, че това ще се случи", сподели Кристина Ташева.

Целите за 2023 г. пред отборите са промяна на съчетанията, финансова възможност за повече състезания и световна купа в Дубай.

Гледайте целия разговор във видеото.