България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Родители умишлено не ваксинират децата си срещу морбили - задава ли се епидемия?

Изтеглянето от българския пазар на производители на ваксини е един от рисковете, посочи д-р Момчил Баев

28.11.2022 | 09:34 Редактор: Елеонора Танева

Световната здравна организация предупреждава за глобална заплаха от морбили. 40 млн. деца по света са пропуснали имунизацията си през 2021 г. В България двойно са скочили неимунизираните деца срещу болестта през първата година на Ковид пандемията.

"Имаме изоставане в имунизационното покритие, това е тенденция, която върви в цял свят. Реални са епидемичните рискове заради дупките в имунизационните календари. Повечето от ваксините са с понижено покритие през 2020-2021 г. Все още нямаме епидемия от тези ваксинопредотвратими зарази - спадът е до към 90% по различните позиции от Националния имунизационен календар. Но рискът е осезаем, защото такъв спад не сме имали", алармира председателят на фондация "Астра Форум" д-р Момчил Баев в студиото на "България сутрин".

Като една от причините за спада той посочи спирането на женските и детските консултации по време на пандемията от Ковид-19. Друга причина е прекъсването на доставките на ваксини. Но като най-голям проблем посочи антиваксиналните настроения.

"Това е глобално обществено здравно предизвикателство. Морбили е много заразно заболяване. Чувам нагласи на родители, които смятат, че детето е по-добре да преболедува и да придобие по естествен път имунитет. Това създава риск от тежко боледуване, причинява страдание на децата, което може да се предотврати с ваксината", посочи д-р Баев пред Bulgaria ON AIR.

Той призова общопрактикуващите лекари да следят за ваксините, но призова за по-голяма отговорност и родителите. Друг проблем, който посочи, е изтеглянето от българския пазар на производители на ваксини. 

"България е малък пазар, което понякога е предизвикателство. Липсват моноваксини за Хепатит А, за полиомиелит, моноваксина за морбили", уточни събеседникът.

Последно бум на морбили у нас е имало през 2019 г. Другото притеснение на медиците е свързано с пристигането на украинските бежанци. Голяма част от децата не са имунизирани и това крие риск от епидемични взривове.

Гледайте целия разговор във видеото.