България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

МВР излъчва безсилие в борбата с трафикантите на мигранти, които вече смениха тактиката

Филип Гунев, Димитър Марков и Жельо Вардунски коментираха мигрантския поток към страната ни

28.11.2022 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Бусове с трафиканти и мигранти летят по магистралите, трима служители на МВР починаха в последните месеци вследствие на изпълнение на служебните си задължения, а за живота на още един лекарите продължават да се борят. Това се случва на фона на поредните усилия страната ни да бъде допусната в Шенген.

"Има промяна в тактиката на трафикантите. Не сме виждали преминаващи коли през центъра на Чирпан. Игнорирали сме проблема в продължение на година. МВР излъчва сигнали на безсилие: Караха много бързо, 70-80 км ги преследваме... Липсва активност по преследване на високите нива на трафикантските мрежи. Това изисква много активно международни сътрудничество, което очевидно не се случва", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в "България сутрин". 

От думите му стана ясно, че в сравнение с предходни години, сега у нас има двойно увеличение на мигрантите. А промяната в коридорите е свързана с това, че нямаме изцяло изградена интегрирана система по цялата граница с Турция.

"Тя се изгражда на едно място, те се преместват на друго. Цялата граница все още не е обхваната, тъй като е много скъпо. Оградата може да бъде ефективна, ако е оборудвана с технически средства. Проблемът е липсата на цялостно техническо решение по оградата и недофинансирането", обясни Гунев.

"Инвестирани са около 600-700 млн. лв. за последните 10 години за тази граница. Да се поддържа това нещо и да се наемат допълнителни служители, може би трябва 50-100 млн. да бъдат отпуснати на МВР от бюджета. Гарантирам, че това няма да стане тази година. Нито има бюджет, нито политическа визия", каза още той.

Според Гунев професионалното ръководство на МВР е демонстрирало провал и е било грешка, че от президента не беше приета оставката на главния секретар на МВР.

Трудно е държавите, които са против нашето влизане в Шенген, да използват инцидентите по границата, смята бившият зам.-министър на вътрешните работи.

На противоположното мнение по въпроса е Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията. 

"Заключение на ЕК, че технически България е изпълнила условията за Шеген, прехвърли дебата на политическото поле. Там всеки инцидент е в полза на критиците на приемането на България в Шенген", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Справките за заловените мигранти по седмици са от 5-6 години в страницата на МВР. Числата не можем да кажем, че са драматично по-различни тази година. Мигрантският натиск не е отсега. Просто много медийно внимание, много шум. Беше отговорност на МВР през последните години да постави този въпрос ясно в публичното пространство, а не да се чака да се случи инцидент. МВР трябва да поработи върху изчистването на собствената си градинка. Министерството не прави достатъчно, за да реши проблемите вътре в структурата на МВР", заяви Марков.

Той е на мнение, че няма да имат ефект евентуални промени в Наказателния кодекс. По думите му нашите наказателно-правни норми са добри, но капацитетът за прилагане и ефектът, това е отделна тема. Същото е както с ПТП-тата, направи сравнение гостът.

Кметът на Камено - Жельо Вардунски, където има силен мигрантски поток, също коментира темата в ефира на "България сутрин".

"Проблемът при нас започна да затихва след убийството на полицая на граничната бразда. Виждаме по-адекватни действия на полицията. Имаше период, в който селата не осъмваха без забелязани мигранти. Имаше случаи, в които мигранти влизат сред хората в хранителен магазин и се молят за храна и вода. В тези села живеят предимно възрастни хора, беше настъпила паника: Ако влязат в къщите ни? Трафикантите много бързо се ориентираха след закриването на районното управление в Камено. Ако бъде възстановено, ще се променят и други неща", обясни той.

Кметовете в Бургаско са провели среща, на която са затвърдили решението да си взаимодействат и да работят съвместно с МВР. А според Жельо Вардунски, в последно време действията на полицията са много адекватни.

Гледайте целия разговор във видеото.