България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: За да се справим с инфлацията, са нужни законодателни промени

Петър Илиев подчерта, че ефектът от цялото раздаване на пари докара до това, че инвеститорите не искат да купуват български държавни ценни книжа

06.10.2022 | 09:30 Редактор: Теодора Патронова

Инфлацията в Швейцария неочаквано се е забавила през септември заради по-слабото покачване на разходите за енергия, противопоставяйки се тенденцията към покачване на цените в цяла Европа. През тази година достигна рекордни стойности, а в началото на септември в Прага десетки хиляди излязоха на протести срещу рязкото поскъпване на газ, ток и бензин. 

"За да се справи с инфлацията, правителството може да предприеме малко мерки, но може да предложи законодателни промени, които трябва да бъдат приети от Народното събрание. Мерките трябва да водят към бюджетна консолидация - именно намаляване на бюджетните разходи с цел на намаляване на бюджетните дефицити. Да престанат да раздават пари на калпак наляво и надясно в името на политически цели", коментира финансовият журналист от money.bg Петър Илиев в "България сутрин".

Той подчерта, че ефектът от цялото това раздаване докара до това, че инвеститорите не искат да купуват български държавни ценни книжа. Журналистът обясни, че законодателните промени са свързани с орязване на вече предоставени доходи, защото другият вариант е да се увеличат данъците или да се разширява бюджетният дефицит. 

"Много упорито се говори, че следва рецесия. Дори се говори, че държави като нашата, ще преживеят много неприятен период на стагфлация. Ако не бъдат направени сериозни промени за намаляване на бюджетните разходи и свиване на дефицита, можем да преживеем нещо, което аз си мислех, че е невъзможно, а именно разпадане на валутния борд", изтъкна Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът смята, че сами се виновни за нивата на инфлацията и тя не е изцяло пренесена от Европа. Журналистът обърна внимание, че инфлацията може да бъде и възможност, защото има редица индустрии, които просперират. 

Илиев разказа, че целта на мултиплатформения финансов проект "Инфлацията – криза и възможност" е да се дефинират източниците на инфлацията и да се обсъдят политиките на централните банки, както и ефектът от зелените политики. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК