България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Абсурдна е идеята за таван на газа в ЕС, съюзът се отказва от свободния енергиен пазар

Димитър Иванов обърна внимание, че най-важното е собственият добив на шистов газ, а според Пламен Димитров доставките към "Булгаргаз" ще бъдат от търговци, а не от производители

29.09.2022 | 08:49 Редактор: Теодора Патронова

Газовата връзка между България и Гърция получи Акт 16. Междувременно председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че цената на газа за октомври месец ще бъде под 250 лв. за мегават част. Като спешна мярка срещу високите цени на енергоизточниците България и още 14 страни членки призоваха за въвеждане на таван на цените на газа в целия ЕС. Правителствата призовават Европейската комисия незабавно да представи предложение за максимална цена на газа. 

"Азерският газ не влиза в България, защото Азербайджан иска да подпомага България. То е по цената на един договор. Когато се подписва договор се свързва цената на нефта, а не цената на газовата борса", обясни енергийният експерт Димитър Иванов в "България сутрин".

Според Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество е абсурдна хипотезата за таван на газа в целия ЕС, защото когато се ограничи един пазар, той отива на друго място. Той добави, че такива ограничения са необходими, когато с цените се влияе върху производството, но в този случай ние не влияем върху производството. 

"Това надхвърля търговския смисъл на нещата. ЕС се отказва от свободния енергиен пазар, който той наложи. Това е много важна и съдбоносна за България тема. Винаги в горивата има една гонитба между различните бази на горивата. Ако затвори свободния пазар, ЕС се отказва от ценности. Европа е пространство на свободна търговия на стоки и хора. тази политика, която Европа налага, трябва да бъде съпроводена с едно общо решение - отказваме се от свободния енергиен пазар поради различни причини", изтъкна Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

"Булгаргаз" сега обявява търгове и газ ще му доставят търговци, а не производители. Ние върнахме посредниците по такъв начин, че тази цена, която би трябвало да бъде обект на конкуренция, я няма. "Булгаргаз" практически повдига един таван на цените и ние ще живеем в един приключващ газов бизнес, за съжаление, на битовите потребители, промишлените предприятия и природата", каза Димитров.

Иванов обърна внимание, че най-важното в момента е собственият добив на шистов газ и задължително махане на мораториума. Димитров посочи, че имаме 3 запечатани сондажа в Галата, които не се използват. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК