България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Петрова: Прекарали Ковид-19 могат да се заразят с Кентавър, 90% не знаят, че са болни

Тя препоръча бустер да се поставя  едновременно с противогрипната ваксина

27.09.2022 | 08:54 Редактор: Елеонора Танева

Първия случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше установен у нас. 

"Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият Кентавър е намерен в двама пациенти от Благоевградско, интересно е, че не са от София", коментира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че по класификациите на Световната здравна организация Кентавър буди безпокойство заради мутациите в генома му.

"Една група от тях са насочени към заобикаляне на имунния отговор. Ако вече сме прекарали друг вариант на коронавируса, е възможно да се заразим с този нов подвариант. Другата група мутации е насочена към по-лесното заразяване", предупреди проф. Петрова.

Посочи и симпотамитака при Кентавър - тя не се различава от другите варианти на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса. 

"Само 10% от разболелите се са със симптоми, другите 90% от носителите на Омикрон дори не разбират, че са болни и само тестовете могат да го покажат. Ето защо и Омикрон още при появата си беше наречен от учените "естествена ваксина" - заразява по-лесно, симптомите са по-слаби и така ще получим по-лесно групов имунитет", подчерта директорът на Института по микробиология пред Bulgaria ON AIR.

Прогнозите са след края на зимата да бъде обявен край на пандемията от Ковид-19. Проф. Петрова подчерта, че жертвите у нас са толкова много заради слабия процес на ваксинация. В България вече се предлага бустер, който е адаптиран към Омикрон. 

"Адаптираните ваксини до голяма степен ще спрат разпространението на новите варианти. Също като противогрипните ваксини е препоръчително да се поставят на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се поставя  едновременно с противогрипната ваксина. Така за две седмици се създава цялостет имунен отговор", уточни проф. Петрова.

И допълни, че сега е моментът за поставяне на противогрипни ваксини, когато все още няма болни и има време да се създаде имунен отговор. Произведена е и комбинирана ваксина - за Ковид-19 и грип, която все още не е закупена от нашата страна.

"Не трябва да разчитаме на лекарствата срещу Ковид-19, по-добре да заложим на превенцията. Можем да сме оптимисти, но нека не сме изненадани от вируса", призова вирусологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
заблуди
преди 1 година
" Проф. Петрова подчерта, че жертвите у нас са толкова много заради слабия процес на ваксинация." -Не, проф. Петрова! Жертвите са заради слабата ни, неефективна и порочна Здравна система! А слабият интерес към ваксинацията е заради недоверието към официалните представители на властта! Не може министърът да те убеждава колко добра е една ваксина, а в същото време в Европа да я спират от употреба! "Не е медицинско", както казваше въпросният министър.... Сигнализирай за неуместен коментар