България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас от РЗИ: Искаме 50% увеличение на заплатите, толерантността ни е изчерпана

Валентина Георгиева обясни, че ако не получат отговор, след 10 дни ще направят ефективна стачка пред МЗ

27.09.2022 | 08:10 Редактор: Теодора Патронова

Служители на регионалните здравни инспекции протестираха срещу ниските си заплати. Те са разочаровани, че от две години възнагражденията им не са променяни.

"Конкретните ни искания са увеличение на месечните трудови възнаграждения, които не са актуализирано вече почти две години. Средната работна заплата на един здравен инспектор е от 900 лв. до 1100 лв. Зависи от инспекцията, в която работи и трудовия стаж. Ние знаем, че в момента не е най-подходящото време за протести, но нашата толерантност е изчерпана. Настояваме с поне 50% да бъде увеличена заплата ни", каза Валентина Георгиева от РЗИ-Благоевград в "България сутрин".

Тя добави, че доста голяма част от колегите ѝ са в предпенсионна възраст, а има и хора в пенсионна възраст, които са се върнали на работа. По думите ѝ медицинските служители са дефицитни в инспекциите. Гостът посочи, че професията не е привлекателна за младите хора, защото заплащането е толкова ниско. 

"Нямаме отговор на писмата, които изпращахме. Вчера чухме по медиите как служебният здравен министър обясни, че са резонни нашите протести, но тъй като са служебно правителство имат право да помислят само за някаква компенсация. Ние не мислим, че това е така, защото постановления, каквито се издават за увеличение на трудовите възнаграждения, се издават от всяко едно правителство. Не е нужно да има парламент", обърна внимание Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че ако исканията им не бъдат чути, ще се борят до постигане на някакъв резултат. Гостът обясни, че ще изчакат десет дни и след това ще направят ефективна стачка пред Министерството на здравеопазването на служители на регионалните здравни инспекции от цялата страна. 

"Откакто текат новините за нашите протести се изляха такива негативни коментари по наш адрес и сме много огорчени от това. Никой не обича да бъде проверяват и контролиран. Сега негативите са насочени към нашия контрол по време на Ковид-19. Дали разбират, че ние провеждаме здравната политика, но ние не я определяме?", попита Георгиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК