България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма да се стигне до ядрено оръжие, но Путин може да бъде притиснат да си го помисли?

Според Пламен Димитров несъмнено има връзка между референдумите и частичната военна мобилизация

23.09.2022 | 09:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Ще постигнат ли референдумите за присъединяване на окупираните територии към Русия някакъв резултат?

"Ако питате дали ще гласуват за присъединяване към Русия, несъмнено точно това ще обявят, тъй като тези референдуми се организират в условията на военна окупация и неслучайно са разтегнати в рамките на 4 дни, защото е опасно да се струпват хора във военните секции заради военните действия. Голяма част от хората ще гласуват като членове на т. нар. избирателни комисии", заяви Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в студиото на "България сутрин".

Според него несъмнено има връзка между референдумите и частичната военна мобилизация, като общото е, че Путин дава знак, че е решен да вдигне залога и да влезе още по-надълбоко в тресавището на войната. По думите му причината да се мобилизират още войници е, че досега украинската армия е имала леко числено превъзходство на фронтовата линия.

"Частичната мобилизация е тревожна от гледна точка на това, че тя може да бъде разглеждана като звено от една верига на ескалация на конфликт от страна на Русия, започвайки с ограничена военна операция, преминавайки през частична мобилизация, след това може да има обща мобилизация, военно положение, удари срещу цивилната инфраструктура в Украйна и в края на тази верига стои последният коз в ръкава на Путин, а това е ползването на тактическо ядрено оръжие", твърди Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че засега няма знаци, че ще се стигне до използване на ядрено оръжие и Русия най-вероятно няма да спечели войната, което може да я притисне и да обмисля подобен вариант. Той коментира купуването на еднопосочни билети от руснаци, като каза, че това ще повлияе в дългосрочен план върху интелектуалния и икономическия потенциал на Русия, защото това са предимно млади хора.

Неговото мнение е, че засега няма индикации за свалянето на Путин от власт, а напротив – проучване показва, че рейтингът му се увеличава в последните седмици и надхвърля 80% одобрение от руското население.

"Имаше демонстрации в големите руски градове срещу указа за мобилизация, но полицията се справи безпощадно с демонстрантите и ги арестува веднага. Те не са чак толкова много, за да обърнат нещата. Русия не е демокрация, не може да очакваме, че улични демонстрации ще доведат до промяна във властта", посочи гостът.

Той уточни, че именно Европа е целта на ескалацията на конфликта от страна на Кремъл, защото той вдига залога на конфликта, разчитайки, че отсрещната страна ще се откаже от играта на покер, защото залозите стават твърде високи, а Украйна няма да се откаже, защото на карта е поставена нейната териториална цялост и суверенитет и е заплашено съществуването ѝ като държава.

"Путин смята, че Европа и САЩ биха могли да се откажат да оказват масирана военна подкрепа на Украйна. Първите реакции на ЕС бяха, че се обмисля нов пакет санкции срещу Русия в отговор на референдумите. До седмица-две ЕС ще излезе с нов пакет санкции. Ако питате дали европейски държави ще изпратят свои войски да се бият в Украйна, категорично няма да се случи. Санкционният режим със сигурност ще бъде поддържан", каза още Димитров.

Той обясни, че заплаха за нанасяне на удар срещу България от страна на Русия засега няма и че е малко вероятно Русия да нападне държава от НАТО, но има индиректни рискове за страната ни, ако се стигне до удар с ядрено оръжие в Украйна и авария в АЕЦ "Запорожие", защото България е близо географски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК