България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: В Русия назрява предреволюционна ситуация, властта на Путин е разклатена

Илия Налбантов не е убеден, че е възможно използването на ядрено оръжие

23.09.2022 | 08:55 Редактор: Теодора Патронова

След изявлението на руския президент Владимир Путин и обявената частична военна мобилизация, протести и напрежение сред руското общество. Стотици руснаци напуснаха страната с еднопосочни билети.

"За националната ни сигурност няма заплаха. В момента тази мобилизация е свързана с неуспехите на руската армия по фронтовете на Украйна и цели да събере личен състав, и да се спре настъплението на украинската армия с жива сила", коментира експертът по национална сигурност Илия Налбантов в "България сутрин".

Той обърна внимание, че вече наблюдаваме първите реакции на руското общество - напускане на страната и протести. Според него историята се повтаря - в Русия назрява предреволюционна ситуация - колкото и да е силна властта, тя в един момент ще се разпадне, защото има загуби на фронта и вътрешни напрежения в обществото.

"Руската душа в един момент ще реши, че този управленец не ѝ трябва. В момента някакви психологически нагласи се осъществяват, особено в силовите структури. В един момент силовите структури ще се обърнат срещу самия Путин, защото той изпраща и тези хора на заколение в Украйна. Загубите в конфликта не бяха малки и това се отразява. Оказа се, че нещата вътре в системата със сигурност започват да ерозират", каза Налбантов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че властта на Путин е силно разклатена към момента. По думите му тази мобилизация е предвестникът на по-радикални мерки спрямо него. Той смята, че Русия чрез въздействията си върху ядрените централи в Украйна се опитва да хвърля картата на ядрения шантаж, за да може да спечели предимство. 

Налбантов не е убеден, че е възможно използването на ядрено оръжие. Експертът по национална сигурност изтъкна, че спокойното отношение на западните лидери към блъфовете на Путин, показват, че западният свят има инструменти, с които може да предотврати или да неутрализира използването на ядреното оръжие. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК