България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любомир Кючуков: Никой не иска мир в Украйна, ЕС и НАТО помагат войната да продължи

"Опасността от ядрен инцидент, който ще засегне цяла Европа, е изключително голям", заяви международният анализатор

19.08.2022 | 08:16 Редактор: Тодор Петров

Тристранна среща между президентите на Украйна и Турция - Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган, и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се проведе в украинския град Лвов. 

"Това беше по-скоро стъпка. Основните акценти са свързани с предотвратяване на глобални катастрофи. Беше постигнато споразумение за продоволствената криза, вече се осъществява експорт на украинско зърно. Вторият акцент е ситуацията около Запорожката АЕЦ. Необходимо е да се спре огънят около нея, след това да се влезе в политически процес. По АЕЦ-а стрелят украинци. Опасността от ядрен инцидент, който ще засегне цяла Европа, е изключително голям", заяви международният анализатор и дипломат Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR

В политически план той вижда успех за Турция, която е успяла да се нареди до ООН и да осигури резултати. Сега Ердоган опитва да посредничи за продължаване на диалога.

"Във вътрешен план предстоят избори. Външнополитически успех е изключително важен за Ердоган. В международен план Турция успя да се превърне в регионален лидер и глобален фактор. Ердоган се бои от радикална ислямизация, той няма да я допусне в Турция", посочи Кючуков.

По думите му в студиото на "България сутрин" големият проблем е, че никой не иска примирие. 

"И Русия, и Украйна смятат, че могат да получат допълнителни предимства в хода на войната, които след това да бъдат фиксирани в рамките на политически преговори. ЕС и НАТО помагат войната да продължи, не оказват натиск да бъде прекратена. Помагаме като политическа позиция и с доставката на оръжия", каза още бившият заместник-министър на външните работи.

Според него вече нямаме война на победата, а война на загубите, тъй като се води война на изтощението. Руското настъпление е лимитирано, но отсъства украинско контранастъпление. Военните действия продължават, но не водят до разрешаване на конфликта, изтъкна Кючуков.

Международният анализатор е на мнение, че териториалните въпроси дълго време ще тежат на двустранните отношения и на света, а всичко случващо се е резултат от много по-дълбоки процеси. 

"Започнахме да приемаме войната като морално оправдан инструмент за решаване на проблеми", отбеляза той и добави, че има дълбоки процеси на преструктуриране на света, които са съпроводени от тежки катаклизми

Диалогът е възпрепятстван заради пълната липса на доверие, а Европа е основният страдащ от войната, освен двете воюващи страни, стана ясно още от думите на дипломата.

"Русия ще се опита да установи пълен контрол върху вече завладените територии, може би със стремеж да ги разшири в посока юг. Дори Русия да спечели войната, тя трудно ще спечели мира", завърши Любомир Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 5
жоро
преди 1 година
Едната страна е АГРЕСОР ,а другата е ЖЕРТВА , какви са тези ..." и двете воюващи страни "...?... Сигнализирай за неуместен коментар