България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

100% ръст в разходите за изхранване на животните, фалитите изглеждат неизбежни

"Преди Нова година ще има много ликвидирани стопанства", прогнозира Бойко Синапов

19.08.2022 | 08:35 Редактор: Петя Кръстева

Криза заплашва сектор "Животновъдство". Регистрирани са сигнали за фалити, намаляване на стадата и недостиг на мляко. 

Поскъпването на фуражите за изхранване на животни е на 100%. Очертава се голям процент стопанства, които ще прекратят работа. Това заяви председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов в "България сутрин".

По думите му в цялата страна се наблюдава тенденция животновъдите да вървят към фалит. 

"Проблемът в сектор "Животновъдство" не е от вчера или днес. Не успяхме да постигнем целите, които си бяхме поставили. Секторът на млечното животновъдство получава сериозен шамар заради ниските изкупни цени на суровото мляко - няма как да оцелеем", подчерта той.

През последния месец все пак е регистрирано повишаване на цените на суровото мляко. Според Синапов има оттенъци, че в някои части на страната то е достигнало 1 лев. Животновъдът обаче смята, че това увеличение е закъсняло.

"За да можем да оцеляваме и правим бизнес, изкупната цена на млякото не трябва да бъде по-ниска от 1,30 лв.", поясни той. 

Синапов отново припомни пред Bulgaria ON AIR, че животновъдите не определят цената в магазинната мрежа.

"Българският животновъд произвежда сурова продукция и няма право да продава директно. Много малка част от нас произвеждат и продават през млекомат, но дори и те са в много трудно положение", изтъкна той.

Животновъдът посочи и едни от най-сериозните проблеми пред сектора, когато се стигне до търговия с продукти - сериозната конкуренция в магазинната мрежа и вносът на млечни и месни продукти от чужбина, които "убиват" българския производител.

"В магазина виждаме високи цени, които нашето потребление не може да си позволи. Ако трябва да сме откровени, наблюдават се ниски изкупни цени на суровата продукция, но високи такива в магазинната мрежа. Някой трябва да направи нещо", категоричен бе той. 

В отговор на въпрос колко дълго могат да издържат животновъдите при подобни условия Синапов каза, че на сектора трябва да бъде обърнато сериозно внимание, защото няма място за повече грешки.

"В сектора има една дата на задържане. Това е дата, по която сме кандидатствали пролетта - трябва да задържим животните, които сме заявили. Ако продължаваме в същия дух и след тази дата, ще приключат много стопанства", прогнозира той.

Синапов обобщи, че в края на месец октомври изтичат голяма част от сроковете на заявленията, с които са кандидатствали колегите му. 

"Преди Нова година ще има много ликвидирани стопанства", заключи събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК