България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стандартът на живот ли ни тласка да продаваме гласа си на избори?

Как да се избегне купеният и контролиран вот коментират генерал Румен Миланов и социологът Елена Дариева

18.08.2022 | 09:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

МВР се изправя срещу купения вот на предстоящите парламентарни избори със СРС-та и информатори. Оперативната работа на ведомството е насочена изцяло към превенция срещу купуването и манипулирането на гласовете на избирателите. Как да се избегне купеният и контролиран вот?

"Позицията на Министерството на вътрешните работи безспорно е правилна, че трябва да се вземат всички мерки, за да се минимизира този негативен процес. Дали ще се използват СРС-та и информатори, е въпрос на инструментариум. Безспорно, ако имат информатори, това ще бъде полезно, а СРС-тата също имат такава възможност. Предвидени са доста сериозни наказания - от 6 до 8 години лишаване от свобода за различните деяния", заяви бившият директор на НСБОП и НСО генерал Румен Миланов в студиото на "България сутрин".

Според социолога Елена Дариева оповестяването, че се работи по превенция за купуване на гласове, го чуваме винаги преди избори и въпреки това наблюдаваме това "уродливо явление" всеки път. Тя обясни, че чисто методологически има добре разработен инструментариум, който включва 4 индикатора, които се следят, за да се идентифицират кои са избирателните секции с отклоняващо се поведение. Следи се първо за нетипично по-висока избирателна активност в определени секции. Вторият индикатор е нетипично по-висок резултат на партията победител. Третият - в една ретроспекция се проследяват миналите вотове в конкретната избирателна секция.

Генерал Миланов бе попитан дали гласуването с машини ще намали купуването на гласове в сравнение с времето, когато гласуването беше изцяло хартиено. "Да, мисля, че ще намали, но не трябва да забравяме, че има един скрит стимулатор за това нещо - стандартът на живот. Много е важно, когато гласуваме, да мислим какво правим, ще вземем 100 лв., обаче утре да не викаме "олеле", твърди той пред Bulgaria ON AIR.

"Нека не забравяме на първо място, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Социологическият инструментариум е силно ограничен, когато изследва този феномен. Срещат се населени места, в които хората казват: "ако не ми платят, аз няма да им гласувам", което е изключително уродливо явление. 2/3 от идентифицираните като рискови секции са в малките населени места в областите Хасково, Бургас, Шумен и Добрич", посочи Дариева.

Тя обясни, че факторите, които оказват влияние върху купения вот, са много. Необходим е многопластов и многофакторен анализ. Големината на населеното място безспорно е фактор, както и икономическото състояние, нивото на безработица. Важно е да се определи местната икономика доколко е зависима от органите на властта, както и възрастовият състав на населението.

"Най-уязвимите социални групи са най-податливи на този порочен механизъм. Когато говорим за районите с компактно етническо население, там дори икономическият фактор не оказва толкова силно влияние, колкото страха от остракизъм. По най-консервативни оценки делът на контролирания и купен вот в България е около 5%. Реалните, ако следим за отклонение само по един от тези индикатори, изборните секции, в които се наблюдават подобни отклонения, са над 2500 в България - около 18,5% за 2017 г. от реално подадените гласове", каза социологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК