България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пламен Павлов, БГА: Деница Златева идва отникъде в нашия сектор, как ще се говори с "Газпром"?

"Единственият човек, който има опит в работата с природния газ, е Йоцов", заяви той

17.08.2022 | 09:13 Редактор: Искра Ангелова

Смяна на ръководството на "Булгаргаз". Мястото на назначения от "Продължаваме промяната" - Любомир Йоцов, трябва да заеме Деница Златева, член на Съвета на директорите на дружеството, бивш вицепремиер в първия служебен кабинет на президента Румен Радев с премиер Огнян Герджиков, евродепутат и депутат от БСП, Иван Топчийски запазва поста си на председател на Съвета на директорите. Освобождават се и трима от членовете.

"Когато погледнах CV-то на Деница Златева, имам въпроси за себе си, но не намирам отговори. Излиза, че някой друг е ръководил "Булгаргаз", след като сменят състава на Съвета, а оставят председателя. Преди известно време стана ясно, че решенията ги взема правна кантора в Ню Йорк, те просто е трябвало да изпълнят тези решения", каза председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че за месец юли компания в Турция е продавала на битовите потребители газ за 186 долара за 1000 кубика.

"В същото време ние продаваме не на битовите потребители, а на крайните снабдители на 1067 долара. Тук имаме разлика в пъти повече с нашите съседи. В Турция всички участват равноправно на пазара. Нашият обществен доставчик е единственият в ЕС, който има такава функция. "Булгаргаз" е един от многото търговци, те са 59 на борсата", допълни Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в България липсва конкуренция на пазара.

"Единственият човек, който има опит в работата с природния газ, е Йоцов. Той беше финансов директор преди години, дълго време работи в няколко компании. Деница Златева идва отникъде в нашия сектор. Има надежда, че нещо ще се промени, но как ще се говори с "Газпром"? Просто трябва да се изясни статутът на този договор. Ако Русия не е съгласна да го изпълнява - да го прекратят. Трябва да има отговорност", категоричен е председателят на Българската газова асоциация.

Те ще изпратят писмо, в което ще предложат "Булгаргаз" да бъде освободен от функцията си на обществен доставчик и да стане доставчик от последна инстанция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 1
Fena
преди 1 месец
До 2 Първо - има решение на МС, че отказваме да получаваме газ, 10 дни преди Газпром да прекрати доставките. Второ - банковата система блокира сметки на Газпром във евро и долари. затова руснаците искат да получат пари за това, което вече са продали в рубли. за целта превалутират сумата, без никакви такси и добавки. Това, кой е прекратил договора е спорно и по-скоро ние ще плащаме неустойките "Take or Pay". Ако няма политика - може да се намери доста евтин руски газ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
до ПЦ
преди 1 месец
Никой не ги натиска да развалят договора и той всъщност не е развален, но газ няма. Ако някой го нарушава, това не е България, а Газпром. Защо? Това вече е друга бира. Гледат си интереса хората, но стана ясно, че докато сме на тази политическа позиция( а то за нас друга няма засега) по-добре да си търсим газ другаде. И тия митове с евтиния руски газ е време да спрат. НЯМА вече евтин газ в Европа, ни руски, ни никакъв. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
ПС
преди 1 месец
Няма такива *** като бългаските управляващи..кой ги натисна да развалят договора с газпром (то е ясно кой де)..защо искат да фалират цялата икономика.всичко ще се срине до 2,3 месеца..цяла европа купува от газпром но на много по ниски цени..няма такива *** и ***..но те не са виновни..хората са виновни Сигнализирай за неуместен коментар