България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Колко са свободните места в детските градини в София и какви са условията за обезщетение?

"Вече се строят нови 26 детски градини", каза Мария Минчева

16.08.2022 | 07:41 Редактор: Искра Ангелова

Настоящата седмица преминава в трепетно очакване за родителите в столицата – дали децата им ще бъдат приети в детска ясла и градина. До 20 август родителите могат да направят актуализацията на профилите си, като пренаредят желанията си за избраното детско заведение.

"На 10 август обявихме свободните места за текущото класиране, което ще се проведе на 19 август, петък. Резултатите ще бъдат достъпни за родителите на 20 август, събота. Близо 2 000 места са обявени за кандидатстване на деца по общ ред. Част от незаетите места за деца с хронични заболявания и деца с специални образователни потребности са прехвърлени към опашката на децата по общ ред. Ако през учебната година има дете, което е със специална образователна потребност, или дете, което е с хронично заболяване, ние гарантираме място за тях", каза директорът на Дирекция "Образование" към Столичната община - Мария Минчева, в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че има и 1 000 незаети места от третото генерално класиране, проведено в края на месец юни.

"Основният ангажимент, който е поела Столичната община, е да гарантира място и да намали недостига за деца, които са от 3-годишна възраст до 1 клас. Това е предучилищното образование. Програмата, която е приета 2021/2023 от кмета Фандъкова, е имено преодоляване на недостига в тази възрастова група. Голяма част от децата, които са в яслена възраст, ще останат необхванати от самостоятелните детски ясли и яслените групи в детските градини", допълни Минчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че техният брой е висок - приблизително около 8 000 деца.

"Обхватът на 5/6-годишните деца е задължителен. И ако има деца, които не са приети, предстои в рамките на следващите 1-2 седмици да осигурим място и за тях, тъй като това е задължително. Голяма част от родителите избират и детски заведения, които не само са близко до дома, но и до работата им. Важно е до 19 август в 18:00 ч. да видят в кои детски градини има обявени свободни места, за да наредят желанията си. Има детски градини, в които вече групите са запълнени и няма свободни места, не би следвало родителят да слага кандидатура за тях", поясни директорът на Дирекция "Образование" към Столичната община.

Мария Минчева сподели, че вече има действаща наредба за родителите на неприети деца да кандидатстват за обезщетение.

"Тази наредба обхваща деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас. Родителите трябва да подадат заявление, а на по-късен етап и искане, които се подават в Районната администрация по настоящ адрес на детето. Условията са 6, те са посочени в тази наредба, трябва родителят да е изпълнил всичките условия", категорична е тя.

А от думите ѝ стана ясно, че вече се строят нови 26 детски градини, а до края на годината се очаква да бъдат завършени 12 от тях.

"Предстои да обявим свободните места в район "Триадица" - детска градина, която е доста чакана от родителите, тъй като това е от районите с голям недостиг на места. Такава е и детската градина с 8 групи в район "Панчарево. В село Бистрица се извършва разширение на детска градина с 4 групи. До края на годината очакваме 330 допълнителни свободни места."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК