България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Машините за гласуване са сигурни, но ЦИК дължи по-голяма прозрачност

Веселин Тодоров от "Сиела Норма" и IT експертът Атанас Шарков посочиха плюсовете на машинното гласуване

15.08.2022 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Продължава регистрацията в ЦИК на политическите формации, които ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Вотът и този път ще се провежда основно чрез машини за гласуване в секциите с над 300 избиратели. 

"12 837 машини трябва да има в склада. Те са на сигурно място - много добър склад с много добра поддръжка. Има много добро видеонаблюдение, собствена охрана и охрана от жандармерията. При сегашния Изборен кодекс машините стигат, но той е написан според това колко машини има. Би било добре да се закупят още 2000 машини и да се премине към машинно гласуване във всички секции. Машинното гласуване е много по-сигурно и бързо за гражданите", коментира изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в "България сутрин".

Той посочи, че са задължени да ремонтират машините с посочени от ЦИК проблеми. Машините са проверени от експерти на ЦИК, а днес от "Сиела Норма" започват с профилактиката. Около 600 са проблемните машини, най-честият проблем е в принтерите. Най-вероятно ще бъдат сменени. 

ЦИК действа много рационално засега. Има и машини за цялостна подмяна. Хубаво е да имаме една седмица за параметризация, за да не сме в истерия. На 15 септември най-късно трябва да са ни подадени всички данни за въвеждане на бюлетините", каза още Тодоров.

IT експертът Атанас Шарков съобщи, че профилактика на устройствата не е правена след последните избори. По думите му все още у нас няма добра практика с ясни стандарти и процеси, които да са публични, за да се увери обществото в сигурността на процеса. 

"Има недоразумение, че има опасност за машините в склада. При всеки избор паметта се изтрива напълно и софтуерът се подновява. Машините са много сигурни и надеждни, проблемите са в процеса на подготовка. ЦИК е длъжник на обществото, тъй като тези процеси са затворени между ЦИК и фирмата изпълнител", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Шарков добави, че става въпрос за армия от машини, за която трябва армия от специалисти, за да бъде тя подготвена. В същото време е ограничен броят на лицата, които могат да се включат в подготовката на машините.

"Има критичен срок в следващата седмица, седмица и половина, ЦИК да възложи подготовката на машините. Трябва да бъде извършено сериозно обучение на повече хора, а за това ще са необходими много машини", подчерта IT експертът.

"Надеждността се базира на това да бъдат изпълнени всички стъпки в разумни срокове, за да могат машините да си свършат работата в избрания момент. Доверието възниква в прозрачността. В момента всичко с машините се затваря в процесите на една фирма. В IT света имаме добри практики, които са публични стандарти, те трябва да се изпълняват", смята Шарков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК