България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имотите няма да поевтинеят драстично, строителството на сгради се свива

Снежана Стойчева: 50% от сделките на пазара се извършват със собствени средства

12.08.2022 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Строителството в България се е свило драстично през второто тримесечие на тази година, показват данни на Националния статистически институт. Броят на новите жилищни сгради у нас обаче все още бележи ръст.

"Има равновесие и спокойствие на пазара, нищо драстично не се случва. Свива се новото строителство заради политическата криза, енергийната криза, инфлацията... Има предпазливост, но нищо драстично. Предлагането продължава да се ограничава, все по-малко хора решават да продадат имота си. Търсенето в някаква степен се е свило, но все още надвишава предлагането", коментира управителят на imoti.net Снежана Стойчева.

По думите ѝ хората търсят имоти и като убежище на средствата, с които разполагат. Освен това все по-често искаме да живеем на по-широко.

"Оказва се, че живеем на тясно и с много хора - пренаселено. От две години се търсят по-големи жилища с допълнително помещение за работа от вкъщи. Сега най-вече хората купуват имот с цел да живеят в него, а не толкова с инвестиционна цел. 50% от тях имат спестявания, с добри възнаграждения са и имат възможност да понесат леко покачване на лихвите", каза още Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея покачването на лихвите по ипотечните кредити няма да бъде драстично и страшно за изтеглилите вече кредити и тези, които тепърва ще теглят такива.

"Кредитирането е един от основните фактори, които движат пазара на недвижими имоти. Това пак ще свие малко пазара, но никой не може да каже с колко. 50% от сделките на пазара се извършват със собствени средства. Има спестявания и те се инвестират точно в недвижими имоти. Това ще продължава и занапред, тъй като интересът е продиктуван от нужда", подчерта Стойчева.

Тя е на мнение, че при недвижимите имоти не може да се говори за балон, тъй като имотите винаги имат стойност и никога не се превръщат в нула.

"Цените на имотите може би ще се успокоят. Ако поддържат ръст, той ще бъде в рамките на ръста на инфлацията. Не очаквам цените да паднат драстично", прогнозира гостът в студиото.

По думите на Стойчева броят на обявите в imoti.net е намалял сериозно от около година и това е продиктувано от факта, че няма толкова голямо предлагане на имоти. Много бързо се реализират сделките, след много малко огледи, което е сред причините обявите да изчезват бързо от Интернет.

"Фалшивите обяви започнаха да се появяват при предишната криза. Преди години имаше много повече фалшиви обяви. Те понамаляха, защото взимаме мерки. В imoti.net всеки може да сигнализира за некоректна обява. Преди 8 г. започнахме конкурса с годишните награди на imoti.net - така искаме да помогнем на потребителите да избират брокер и агенция. При нас фалшивите обяви са под 5%", каза Стойчева за финал на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК