България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Кой ще бъде най-евтиният вариант за отопление през зимата?

"Можем да спестим над 60 на сто от сметките си за енергия чрез добра топлоизолация", смята Драгомир Цанев

11.08.2022 | 09:19 Редактор: Петя Кръстева

70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност. Според тях можем да спестим над 60 на сто от сметките си за енергия през зимните месеци чрез добра топлоизолация.

Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние правим точно обратното, което води до прекомерен разход на енергия. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим. Това заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност в ефира на "България сутрин".

"Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията. Директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори", подчерта той. 

Според Цанев най-ефективните мерки за пестене на енергия могат да бъдат постигнати единствено след голяма инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна ефективност настояват средствата по Плана за възстановяване да бъдат усвоени максимално бързо.

"Тези, които разполагат с възможности и ресурси, не бива да забавят изпълнението на подобни мерки, тъй като сроковете на възвръщаемост на инвестицията намаляват с увеличаването на цените на енергията", поясни той за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че ефектът от санирането ще бъде видим още след изпълнението на мерките.  От старата програма за енергийна ефективност са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна ефективност сочат, че с увеличението на минималното изискване за клас на енергийна ефективност на сградите ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Цанев посъветва всички потребители, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища как да намалят сметките си.

"Опитайте се максимално да уплътните помещенията, в които живеете, да не изпускате топлината и печелете от слънцето. Това са биоклиматични мерки, които пренебрегваме, а те са известни в архитектурата от хилядолетия", обобщи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 0
Васко
преди 1 месец
Все пак да не забравяме че България Все още Произвежда и Изнася много Ток да субсидират и да инсталират Климатици и Термопомпи че видяхме как излъгаха Народа с Дървата а После.и с Пелвтите Сигнализирай за неуместен коментар
1
52 rate up comment rate down comment 2
Пешо
преди 1 месец
Правителствата на всички държави трябва да се учат от България. Първо ограничаваш до минимум парите на хората и след това им раздаваш помощи от техните пари. И в съответствие с екологичните норми ги буташ към ел енергията и когато всички минем на електричество удряш цената нагоре и фалираш всички наведнъж. Проста работа. Сигнализирай за неуместен коментар