България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Темелкова: Не можехме да работим ефективно, защото министър Денков бълваше реформи

Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи съобщи за нови специалности в университета

11.08.2022 | 08:45 Редактор: Теодора Патронова

Иновациите в медицината стават част от новата учебна програма на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Две нови специалности - "Телемедицина" и "Софтуерно проектиране в медицината" ще бъдат достъпни за студентите. 

"Интересът е много голям както на българския образователен пазар, така и на балканския и европейския. Това е безспорна ниша, в която има глад на кадри. Чистото образование в следващите години няма да бъде толкова полезно на обществото, така както интердисциплинарните знания", каза ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова в "България сутрин".

Според нея както у нас, така и в Европа това са много търсени специалности, защото образованието е произвеждало чисти инженери, но медицинската техника и програмирането в медицината се случва с определен софтуер, а до момента това не е предмет на изучаване в нито едно българско висше училище. Тя обърна внимание, че търсенето е много голямо в поликлиники и болници, а заплащането на такъв специалист стартово тръгва от 2 хиляди до 4 хиляди лева. Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи съобщи, че това е бакалавърска специалност, като обучението е четири години.

"Фундаменталният въпрос за развитието на висшите училища, около който има обединение на ректорите, е промяната в модела, който да позволи развитието на иновации и влизането на бизнеса във висшите училища. Бизнесът при нас влиза в обучителния процес със своите експерти, обзавежда лаборатории. Студентите ни провеждат стажове и практики. Бизнесът съвсем реално участва в обучителния процес, но това изисква изключителна гъвкавост от страна на висшето училище и на неговия мениджмънт", посочи проф. Темелкова пред Bulgaria ON AIR.

"Винаги всяка образователна система непрекъснато се нуждае от реформа, но в последните шест месеца бяхме свидетели на бълване на реформа след реформа, особено във висшето образование. В момента висшите училища имат нужда от почивка, от оставяне да работят на спокойствие. Ние в последните шест месеца не можехме да работим ефективно и спокойно, защото министърът бълваше реформа след реформа, една от друга все по-чудновати", подчерта ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Тя отбеляза, че мащабна реформа се прави бавно и с много диалог и разбиране към тези, които ще бъдат обект на реформата, а това не се случи през последните шест месеца. По думите ѝ реформата трябва да се случва, но балансирано, за да бъде ефективна. Проф. Темелкова смята, че трябва да бъде променен моделът на финансиране на образователните институции, защото тези модели не предполагат качество. Тя добави, че честата смяна на министри води до дестабилизация на образователната система. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ММ
преди 1 година