България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо режисьорът Виктор Божинов се отказа от номинация за "Оскар"?

"Гилдията е съставена от хора, които в по-голямата си част имат силно изявено его", заяви той

10.08.2022 | 09:22 Редактор: Искра Ангелова

Режисьорът Виктор Божинов оттегли филма си "Бягство" от българската надпревара за награда "Оскар" за чуждоезичен филм. Това съобщиха той и продуцентите на лентата Галина Тонева и Кирил Кирилов в общо писмо до директора на Националния филмов център и медиите. 

Изтъкнатата причина е "конфликт на интереси". В писмото се споменава и че това е състезание с предизвестен победител. Така от 9 допуснати до надпреварата заглавия, след излизането на "Бягство" 8 филма ще се борят да бъдат българското предложение за номинация.

По закон българското предложение за участие трябва да бъде направено от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия.

"Така пише в закона за филмовата индустрия, който преди 2 години с много турбуленции беше приет, но това е една от малко добре разписаните процедури вътре в закона. Националният съвет за кино законово има право да избере българския представител и това става на базата на структурата на Националния съвет за кино, която е доста представителна. Персоналният състав е от 13 организации, утвърдени със заповед на министъра на културата, които излъчват по един представител", каза режисьорът в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че в нея има продуценти, сценаристи, както и дружество за защита на авторските права.

"Това осигурява една безпристрастност на бъдещия избор. За съжаление, процедурата по конституиране на Националния съвет за кино не е приключила. Тя в момента е в съда, защото една от режисьорските асоциации настоява, че вътре трябва да има представител на режисьорите - нещо, което аз споделям, защото към момента в избрания списък от предишния министър отсъстваше организация на режисьорите. Но това не означава, че трябва да съчиним процедура, която да е от 7 човека и на практика да се подмени това, което пише в закона", добави Виктор Божинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в състава има хора, които са в по-близък приятелски кръг - хора, които защитават естетическа доктрина.

"Гилдията е съставена от хора, които в по-голямата си част имат силно изявено его. Трябваше тази процедура да включи по-сериозен анализ и малко по-задълбочена представа за това какво искаме да се случва с киното в перспектива", подчерта режисьорът.

Божинов е категоричен, че законът в момента не работи за българската филмова индустрия.

"Към момента субсидиите за българското кино са на ниво 25% по-ниско от нивото на 2010 година. Всички цени пълзят нагоре", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК