България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сандов, ДБ: С "Продължаваме промяната" сме по-модерни, трябва да се обединим за вота

Служебното правителство не трябва да променя геополитическата ориентация на България, заяви той

09.08.2022 | 10:00 Редактор: Теодора Патронова

Малко по-малко от 2 месеца остават до поредните предсрочни парламентарни избори у нас. Служебният кабинет е факт, а "Демократична България" подава ръка за по-широка демократична коалиция.

Как ще се явят на изборите?

"Такива разговори се водеха в рамките на Народното събрание, в правителството и в отделни министерства. С "Продължаваме промяната" имаме най-много пресечни точки, най-близки сме като виждане за развитието на страната ни, от гледна точка на това, че сме по-модерни, ориентирани в посока ЕС и НАТО. Виждаме, че в служебното правителство продължават да стоят на дневен ред дали това е правилният път за България. За нас това е единственият път и това дава гаранции за развитието на нашата държава", коментира бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в "България сутрин".

Струва му се като добър ход да съберат сили и да направят синергия не само с "Продължаваме промяната", но и с други по-малки или по-големи формации, с които да се борят за първото място и да покажат на страната, че е възможно управление без червени линии и компромиси. По думите му "Демократична България" имат идеята, че тя трябва да е отворена и за хора, които не са задължително партийно ангажирани.

"Демократична България", заради появата на "Продължаваме промяната" миналата година, стигна до своя минимум и на последните избори беше най-малко представена. Според мен, а и социологическите данни показват, че ние сме възстановили част от това доверие точно заради нашата последователна и принципна работа. Тримата министри, които бяхме в правителството, бяхме от най-успешните", каза още Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Коалицията в предишното управление

"Коалицията беше неизбежна. Ако ние бяхме завъртели страната в още едни парламентарни избори миналата година, то ние щяхме да уязвим нашата държава. А и видяхте колко много необходими промени в законодателство трябваше да се направят. Как трябваше да се завърши Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми също. Имаше много въпроси, които не търпяха отлагане и действително това беше някакъв вид принципен компромис", смята бившият министър на околната среда и водите.

Сандов изтъкна, че не са допуснати сериозни компромиси в рамките на това коалиционно управление с БСП и различията не са се размили, а са отстоявали позициите си и са намирали прагматичните решения, които не създават идеологическо надмощие. 

Енергийната криза

Според него енергийната криза е възможно да създаде пречки след изборите, а "Демократична България" има по-различна позиция, когато става въпрос за Русия и "Газпром".

"Въпросът с газа трябва да се решава на ниво пазар, а не толкова на ниво държава. Разбирам, че ситуацията е такава, че държавата трябва да участва в тези въпроси, за да не уязви цялата икономика и да гарантира доставки на газ. Такива могат да се гарантират, след което би трябвало пазарът основно да работи", добави гостът. 

Сандов смята, че най-доброто решение е диверсификация на газа - преминавайки към възобновяеми енергийни източници ще скъсаме зависимостите. Той даде пример, че "Топлофикация София" може тотално да се диверсифицира от вноса и използването на газ чрез внедряването на технологиите на геотермална енергия, на която в София е изключително богата.

"Действително България не може да се върне в руската орбита, най-малкото защото ние дори да направим всичко, то няма никаква гаранция, че Руската федерация ще ни пусне газа. Дали в един момент няма да има условие, за да имаме газ да излезем от ЕС или да подпомогнем Русия във войната в Украйна? Така че това е много рисков ход и за мен е грешен. Не е роля на служебното правителство да променя геополитическата ориентация на България", подчерта бившият министър.

Сандов обърна внимание, че ЕС е единен и ще намери решение, а ако ние решим да бъдем втори троянски кон след Унгария, то още по-лошо за нас. Гостът подчерта, че нашето място е в ЕС.

Казусът с АМ "Струма"

"Писмото само затвърди онова, което аз седем месеца говоря именно на база на европейското и българското законодателство, че този проект не може да се случи по този начин. Аз познавам казуса от много години. АПИ е виновна за цялото това забавяне, а правителството на ГЕРБ е виновно за това, че тази магистрала не е довършена по начина, по който е започната. Защото тя е започната с предвиждане трасето да минава не през дефилето, а през пълен обход или през тунел. Защо ГЕРБ реши да промени това нещо? Ако България реши да не се съобрази с тези условия, тогава може да се окаже, че трябва да връщаме пари за останалите участъци", заяви Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 0
реалист
преди 1 година
Троянският кон в България е ДБ или по точно "Америка за България". Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
П.К.
преди 1 година
Този дежурен дрън-калник по медиите добре очертава тройката с най-големите шутове, получени от СУВЕРЕНА - БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. Всички престъпления, гафове и недоимък на българите са тяхно дело. Познати са до болка от цялото БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО. Предстои им да изпитат и поредния окончателен провал. НАЗДРАВЕ ДА Е! Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Тротинейшън,
преди 1 година
Не сте модерни, а първобитни, пък аз да кажа!Гладни кокошки, просо сънуват, това сте от ДБ и ПП Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
532
преди 1 година
Плямпач! По-големи глупости не бях слушал! Този и такива като него, трябва да стоят далеч от властта! Хората отварят въглищни мини, този иска да се греем на чучура на Централна баня! Сигнализирай за неуместен коментар